Γιούνκερ: Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία χαιρετίζουν την πρόταση για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία χαιρέτισαν σήμερα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη, αφού και οι τρεις χώρες είχαν ασκήσει πιέσεις για στενότερη εποπτεία των εξαγορών ευαίσθητων τομέων της ευρωπαϊκής τεχνολογίας από ξένους επενδυτές.

Οι ανησυχίες των τριών χωρών εκφράζονταν με αφορμή την αύξηση τέτοιων συμφωνιών με Κινέζους επενδυτές. Τον Ιούνιο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τις Βρυξέλλες να παρουσιάσουν ένα σύστημα για τον έλεγχο των επενδύσεων σε τομείς στρατηγικής σημασίας από επενδυτές προερχόμενους από τρίτες χώρες.

Στην ομιλία του για την “Κατάσταση της Ένωσης” σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκανε αναφορά στη θέσπιση αυτού του ευρωπαϊκού πλαισίου για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων.

“Η Ευρώπη και φυσικά η Γερμανία είναι και θα παραμείνουν ανοιχτές στις επενδύσεις από το εξωτερικό” τόνισε η Γερμανίδα υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με τους ομολόγους της της Γαλλίας και της Ιταλίας. “Όμως χρειάζεται να αποτρέψουμε άλλες χώρες να εκμεταλλευτούν την ανοιχτή στάση μας προκειμένου να προωθήσουν τα δικά τους βιομηχανικά συμφέροντα”, πρόσθεσε.

“Στο μέλλον, οι χώρες-μέλη θα έχουν σαφή δυνατότητα να παρεμβαίνουν στην περίπτωση άμεσων επενδύσεων, κρατικά ελεγχόμενων, σε ευρωπαϊκές εταιρείες”, υποστήριξε η Τσίπρις.

Οι υπουργοί Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ και της Ιταλίας Κάρλο Καλέντα χαιρέτισαν επίσης τις προτάσεις του Γιούνκερ.

“Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να προστατεύσει τον εαυτό της, ιδίως όταν ο ανταγωνισμός δεν είναι δίκαιος και έχουμε να κάνουμε με σημαντικά, εθνικής στρατηγικής συμφέροντα”, υπογράμμισε ο Λε Μερ.

Τον Ιούλιο, η Γερμανία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που αυστηροποίησε τους κανόνες της σχετικά με τις εξαγορές εταιρειών, μετά από μια σειρά συμφωνιών με κινεζικούς ομίλους που έδιναν πρόσβαση στο Πεκίνο σε δυτική τεχνολογία και τεχνογνωσία. Η αγορά, πέρσι, της γερμανικής εταιρείας κατασκευής ρομπότ Kuka από την κινεζική Midea ενέτεινε τις ανησυχίες ότι η Κίνα αποκτά υπερβολική πρόσβαση σε σημαντικές τεχνολογίες ενώ η ίδια προστατεύει τις δικές της εταιρείες από εξαγορές από ξένους επενδυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα