Γιούνκερ:Η προσφυγική κρίση που ζούμε σήμερα είναι μια κρίση που θα διαρκέσει

αρχείο λήψης

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε σήμερα από τη Μαδρίτη, όπου διεξάγεται το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ότι είναι επείγουσα ανάγκη να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στις χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τη προσφυγική κρίση, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι οι χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

“Η προσφυγική κρίση που ζούμε σήμερα δεν θα τελειώσει τα Χριστούγεννα, είναι μια κρίση που θα διαρκέσει”, τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον των ηγετών των συντηρητικών ευρωπαϊκών κομμάτων.

Πολλοί από τους ηγέτες αυτούς θα συμμετάσχουν την Κυριακή στη μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό όπου θα δώσουν το παρόν οι πρωθυπουργοί της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Σλοβενίας και της ΠΓΔΜ προκειμένου να συντονίσουν τις δράσεις τους.

“Χρειαζόμαστε επίσης στην Ευρώπη τις ηθικές αξίες που πολύ συχνά ξεχνάμε”, επέμεινε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. “Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας”, πρόσθεσε ζητώντας για άλλη μια φορά από τις Βρυξέλλες να δείξουν αλληλεγγύη προς την Αφρική και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια. Όπως είπε, δεν χρειάζονται “ποιήματα ή υποσχέσεις” αλλά δράση, υπενθυμίζοντας ότι οι χώρες έχουν δεσμευτεί να παράσχουν βοήθεια ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά μέχρι σήμερα έχουν δοθεί μόνο 275 εκατομμύρια.

Λίγο νωρίτερα, ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ είχε πάρει τον λόγο για να καταγγείλει ότι οι Ευρωπαίοι “έχασαν την ικανότητα να υπερασπίζονται τα σύνορά τους”.

“Πρέπει να σταματήσουμε την άχρηστη συζήτηση μεταξύ εκείνων που θέλουν να υπερασπιστούν τα σύνορα (…) και τους υποστηρικτές της αλληλεγγύης και του ανοίγματος”, είπε ο Τουσκ ενώπιον του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και της καγκελαρίου της Γερμανίας Angela Merkel. “Οι απλοί πολίτες είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να φιλοξενήσουν τους μετανάστες αλλά ταυτόχρονα αναμένουν από τους ηγέτες τους να εκπληρώσουν τα δημόσια καθήκοντά τους. Οι πολίτες θέλουν να αισθανθούν και πάλι ασφάλεια και μόνο τότε θα είναι σε θέση να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη”, κατέληξε.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα