Γιλντιρίμ: Το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη

Συνεχίζονται οι προκλήσεις, σε επίπεδο δηλώσεων, για το καθεστώς στο Αιγαίο από πλευράς Τουρκίας, λίγες μόνο ημέρες μάλιστα μετά την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, όπου έκανε λόγο και για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Σειρά αυτή τη φορά πήρε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος με αφορμή την απάντηση που κλήθηκε να δώσει στις αιτιάσεις του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλο, σχετικά με… τα 18 ελληνικά που… τελούν «υπό ελληνική κατοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά «πως το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη», ενώ συνέχισε τις προκλήσεις λέγοντας: «Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι!».

 

Παράλληλα, φάνηκε να κινείται στην ίδια γραμμή με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη συνθήκη της Λωζάνης, επαναλαμβάνοντας ότι απαιτείται η αναθεώρησή της και τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν την εφαρμόζει σωστά στη μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

«Παρόλο που τα δικαιώματα των ομοεθνών μας καθορίζονται ξεκάθαρα στη Συνθήκη της Λωζάννης, η Ελλάδα αποφεύγει να τα εφαρμόσει. Δεν επιτρέπει ούτε ακόμη και τη χρήση της λέξης “Τούρκος”, δεν επιτρέπει τον αυτο-καθορισμό της ταυτότητάς τους, δεν επιτρέπει την εκλογή μουφτήδων», είπε χαρακτηριστικά στη Βουλή.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα