Γιλντιρίμ:Θα αφαιρέσουμε «από τις ρίζες του» το κίνημα του Γκιουλέν

20CFAF5E41CEA5A0EB9195884B8C121FΟ τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ απέρριψε επίσης κάθε “πνεύμα εκδίκησης” προς τους πραξικοπηματίες απευθύνοντας έκκληση για σεβασμό του κράτους δικαίου.

Η Τουρκία θα αφαιρέσει “από τις ρίζες του” το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ώστε να μην μπορεί να προδώσει ποτέ ξανά τον τουρκικό λαό, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι παρασχέθηκαν στις αμερικανικές αρχές στοιχεία για τις παρανομίες του.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση κατηγορούν τον Γκιουλέν ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε την Παρασκευή και κατά το οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι, ενώ σε ομιλίες του ο Ερντογάν έχει ζητήσει την έκδοση του ιερωμένου από τις ΗΠΑ.

Ο Γιλντιρίμ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, επειδή είπαν ότι θα εξετάσουν ενδεχόμενο αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν μόνο εφόσον τους παρουσιαστούν σαφή στοιχεία.

“Στείλαμε στις ΗΠΑ τέσσερις φακέλλους για να ζητήσουμε την έκδοση του αρχιτρομοκράτη”, τόνισε ο Γιλντιρίμ μιλώντας στην κοινοβολευτική ομάδα του και πρόσθεσε: “Θα τους παρουσιάσουμε περισσότερες αποδείξεις απ’ όσες θέλουν”.

Ο τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης πως η απόπειρα πραξικοπήματος της Παρασκευής δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των στρατιωτικών επεμβάσεων στην Τουρκία επειδή στοχοθετήθηκαν πολίτες.

Ο Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ακόμη πως η κυβέρνηση θα λάβει σημαντικές αποφάσεις αύριο Τετάρτη με στόχο τη διάσωση της χώρας από τις “έκτακτες συνθήκες” μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα αναλάβει δράση για να διασφαλίσει “100% την ασφάλεια” στη χώρα, αλλά δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με τις αποφάσεις που θα λάβει.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως περιμένει ότι η οικονομία της Τουρκίας θα ανακάμψει γρήγορα από τις επιπτώσεις του αποτυχημένου πραξικοπήματος και κάλεσε επίσης τους Τούρκους να αποφύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις ένοπλες δυνάμει

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα