Για τις 20 Φεβρουαρίου μετατέθηκαν οι τελικές αποφάσεις…Οι αντιθέσεις συνεχίζονται με Ευρώπη-ΔΝΤ

Για τις 20 Φεβρουαρίου στο επόμενο Eurogroup μετατίθενται τελικά οι αποφάσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση μετά και τη χθεσινή αδυναμία του Eurogroup να δώσει μία λύση που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων – Όχι στη νομοθέτηση μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος, επιμένει η κυβέρνηση αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του μετά τη λήξη του Eurogroup

Την επιθυμία τους εξ άλλου να κλείσει η β’αξιολόγηση εξέφρασαν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup τονίζοντας παράλληλα ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αυτή την στιγμή.

Το χθεσινό 26/1/2017 συμβούλιο της ευρωζώνης έληξε χωρίς να οριστεί ημερομηνία επιστροφής των θεσμών για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ενώ Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ακολουθώντας ενιαία γραμμή, επέστρεψαν την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση ζητώντας να κλείσει τις εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και να ψηφίσει άμεσα πρόσθετα μέτρα για την περίοδο μετά το 2018 που αφορούν πιθανά  νέες περικοπές σε αφορολόγητο ποσό και συντάξεις αλλά και αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις πιθανολογείται ότι θα πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση με τ ην πρόταση Τσακαλώτου για τη λήψη μέτρων από το 2019 με τη χρήση του κόφτη, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν τα πλεονάσματα 3,5% για μία τριετία ( 2021) ή 3% για μία πενταετία (έως το 2023) να βρίσκεται στο τραπέζι.

Διότι αυτό που πραγματικά συμφωνήθηκε στο Eurogroup είναι να συνεχιστούν οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών πάνω στα ανοικτά ζητήματα της β΄αξιολόγησης, αλλά παραμένει στο τραπέζι η απαίτηση για νομοθέτηση από τώρα μέτρων για τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου όπως και ελληνική πρόταση για παράταση του κόφτη.
Ειδικότερα η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου που είναι η επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup πριν αρχίσει επίσημα ο εκλογικός κύκλος στην Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, που θα την μεταθέσουν για το Φθινόπωρο και η χώρα θα συναντήσει δυσκολίες με τις υποχρεώσεις των 7 δις. που θα πρέπει να πληρώσει μέσα στο καλοκαίρι.
Για απαιτήσεις που «παραγκωνίζουν τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ κυβερνητικές πηγές, αμέσως μετά τη συνεδρίαση τόνιζαν ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει μέτρα για μετά το 2018.
Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και κάθε άλλο σενάριο που διακινείται τις τελευταίες ώρες δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα» ήταν η κατηγορηματική αναφορά της ίδιας πηγής.
Το Μαξίμου διέψευσε ότι η Αθήνα συμφώνησε με τη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα