Για τη CETA ψηφίζει σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να αποφασίσει σήμερα για την υιοθέτηση ή μη της CETA, της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά.

Ανεξάρτητα όμως από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η έντονη αντίθεση στη συμφωνία σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στην μελλοντική εμπορική πολιτική των Βρυξελλών.

Αν υιοθετηθεί, ένα μεγάλο μέρος της CETA θα τεθεί σε προσωρινή ισχύ από τον Απρίλιο, μέχρις ότου επικυρωθεί από όλα τα εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια της ΕΕ, κάτι που θα πάρει χρόνια.

Η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο είναι προγραμματισμένη για τις 11:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας), έπειτα από τρίωρη συζήτηση παρουσία της Ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρεμ.

Την ίδια ώρα πολλές εκατοντάδες αντίπαλοι της CETA, προερχόμενοι από μη κυβερνητικές οργανώσεις ή από κόμματα της αριστεράς, είναι συγκεντρωμένοι έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Με τίνος το μέρος είστε, ευρωβουλευτές;», πολλές δεκάδες αντίπαλοι της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά (CETA), για την υιοθέτηση της οποίας θα ψηφίσει σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαδηλώνουν μπροστά στην είσοδο του κτιρίου στο Στρασβούργο.

Οι διαδηλωτές, που είναι ντυμένοι με άσπρες φόρμες εργασίας και φορούν μάσκες στο πρόσωπο, σχηματίζουν μια ανθρώπινη αλυσίδα, καθιστοί ή ξαπλωμένοι εμποδίζοντας την προσβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αν πείτε ναι στη CETA, ποδοπατείτε τον λαό», γράφει ένα πανό, ενώ σε άλλα είναι γραμμένα συνθήματα, όπως «Διάλυση της δημοκρατίας; Εκτός συζήτησης!», και «Όσο περισσότερο επιμένετε, τόσο περισσότερο θα αντιστεκόμαστε».

Λίγα μέτρα πιο μακριά η μη κυβερνητική οργάνωση Friends of the Earth έχει τοποθετήσει έναν φουσκωτό Δούρειο Ίππο με αναρτημένο πάνω του ένα πανό που γράφει «Σταματήστε τη CETA».

Συχνά οι αντίπαλοί της αναφέρονται στη CETA ως τον Δούρειο Ίππο των ΗΠΑ για να εισβάλουν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ακτιβιστές της Greenpeace πάνω σε φουσκωτές βάρκες κατά μήκος του ποταμού που περνά μπροστά από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταγγέλλοντας την «τοξική» συμφωνία.

Η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο είναι προγραμματισμένη για τις 12:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας), έπειτα από τρίωρη συζήτηση παρουσία της Ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρεμ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα