Για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση με απώλειες οι ευρωαγορές

Οι ευρωαγορές κινήθηκαν πτωτικά σήμερα, κυρίως οδηγούμενες από την ανησυχία για τις εκλογές στην Ιταλία και την επιρροή του τραπεζικού κλάδου από την υποβάθμιση της Deutsche Bank.

Την ίδια στιγμή αυξημένες είναι και οι ανησυχίες για την Ελλάδα λόγω της αβεβαιότητας στις διαπραγματεύσεις της χώρας και των δανειστών.

Ειδικότερα, η Deutsche Bank ανακοίνωσε σήμερα πως υποβαθμίζει την στάση της απέναντι στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο σε underweight, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα εξασθενίσει φέτος και οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν είναι ελκυστικές.

Στο κλίμα αυτό, ο πανευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε με απώλειες 0,2% στις 390,50 μονάδες.

Ο δείκτης των τραπεζών Stoxx Europe 600 Banks υποχώρησε κατά 1%.

Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 0,3% στις 7.526,51 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,2% στις 12.598,68 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έχασε έδαφος κατά 0,5% στις 5.305,94 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, η Ryanair Holdings PLC ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα, σύμφωνα με το οποία κατέγραψε αύξηση κατά 6% στα καθαρά κέρδη.

Στα μακροοικονομικά νέα, περισσότερο του αναμενόμενου επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο, υποχωρώντας μάλιστα κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για κάτω από 2%, σύμφωνα με στοιχεία από τα κρατίδια της χώρας.

Στο κρατίδιο με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σε 1,6% από 2,1% τον Απρίλιο, ενώ στη Σαξονία υποχώρησε σε 1,6%. Στη Βαυαρία και το Βραδεμβούργο υποχώρησε σε 1,4%, ενώ στο Μπάντεν-Βίρτεμπεργκ και σε 1,7% στο Έσε.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό υποχώρησε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Μάιο στις 109,2 μονάδες τον Μάιο από τις αναθεωρημένες 109,7 μονάδες τον Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση ανέμεναν άνοδο στις 110 μονάδες.

Η πτώση αυτή οφείλεται κυρίως στη μειωμένη αισιοδοξία στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς ο σχετικός δείκτης μειώθηκε σε 13 μονάδες τον Μάιο από 14,2 τον Απρίλιο. Στον τομέα του λιανικού εμπορίου η εμπιστοσύνη μειώθηκε επίσης σε 2 μονάδες από 3,1 τον Απρίλιο.

Παράλληλα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε σε 0,90 μονάδες τον Μάιο, έναντι των αναθεωρημένων 1,10 μονάδων τον Απρίλιο και των προβλέψεων της αγοράς για άλμα στις 1,11 μονάδες.

Πάντως, σημάδι ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε φάση υγιούς ανάκαμψης είναι ο δείκτης στον τομέα της μεταποίησης, ο οποίος ωθήθηκε στις 2,8 μονάδες από 2,6 τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα