Γιατί όλο και περισσότεροι Τούρκοι πολίτες εγκαθίστανται στην Ελλάδα;

Έχουν ακουστεί πολλά για τα ακίνητα που αγοράζουν Τούρκοι πολίτες στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, από πολλούς θεωρείται ότι επωφελούνται από το ελληνικό δίκαιο, αφού σύμφωνα με αυτό οποιασδήποτε εθνικότητας πολίτης αγοράσει ακίνητο 250.000 ευρώ και πάνω αποκτά άδεια παραμονής. Μάλιστα ουκ ολίγες φορές παρατηρείται αυτό το φαινόμενο με τους Τούρκους να αγοράζουν ακίνητα στην Ρόδο, την Μύκονο, αλλά και την Ανατολική Αττική.

Κάποιοι, οι πιο πλούσιοι, επιλέγουν και ακίνητα στο Παλαιό Φάληρο όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί. Με αυτή τους την αγορά προμηθεύονται την πολυπόθητη άδεια παραμονής και μπορούν ταυτόχρονα να μετακινούνται με μεγάλη ευκολία στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με στοιχεία το 2017 ήταν η τρίτη κατά σειρά εθνική ομάδα μετά τους Ρώσους και τους Κινέζους που αγόρασε ακίνητα, αφού δόθηκαν 170 άδειες, εν αντιθέσει με το 2016 που χορηγήθηκαν μόλις 30. Επιπλέον, παρατηρήθηκε αύξηση του ενδιαφέροντος ενίσχυσης των επενδύσεων, κυρίως στη νότια Αττική, στην Μύκονο και σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αυτή είναι, όμως, η μισή πραγματικότητα και αφορά όσους πολίτες έχουν την οικονομική δυνατότητα να προβούν σε αγορές ακινήτων.

Έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών, διανοούμενων και καλλιτεχνών, με την ελπίδα να γλιτώσουν από τον κίνδυνο σύλληψης, ήρθαν στην Ελλάδα.  Μαζί με αυτούς ήρθαν και άνθρωποι που εξαιτίας του καθεστώτος που έχει επιβάλει ο Ταγίπ Ερντογάν έχασαν τη δουλειά τους και δεν διαθέτουν πόρους ή διαθέτουν ελάχιστους για να εξασφαλίσουν την διαβίωσή τους σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα. Έτσι, μεγάλη μερίδα Τούρκων πολιτών που έρχονται στην Ελλάδα δεν διαθέτουν την οικονομική άνεση να αγοράσουν ακίνητα. Συνήθως επιλέγουν να αγοράσουν μικρότερες κατοικίες ή να νοικιάσουν κάποιο οίκημα στην Κυψέλη ή στο Παγκράτι.

Οι Τουρκοί πολίτες βρίσκονται σε μια ξένη χώρα στην προσπάθεια τους να σωθούν από την πολιτική του Ερντογάν. Μια χώρα που βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία και που τους επιτρέψει οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμήσουν και οι συνθήκες είναι ευνοϊκές να επιστρέψουν πίσω στην χώρα τους. Επιλέγουν, δηλαδή, την Ελλάδα όχι για να προβούν σε οικονομικές συναλλαγές και σε επενδύσεις αλλά λόγω σοβαρών προβλημάτων προσωπικής ασφάλειας και όσο περνά ο καιρός με τα πράγματα να γίνονται ακόμα δυσκολότερα στην Τουρκία ο αριθμός αυτός θα ανεβαίνει είτε οι άνθρωποι αυτοί επιλέγουν την Ελλάδα σαν πρόσκαιρο καταφύγιο, είτε σαν μόνιμο τόπο κατοικίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα