Γιατροί Χωρίς Σύνορα:«Σκόπιμος ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου στην Κουντούζ»

DoctorsBordersFlagΑίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις της προέδρου της διεθνής οργάνωσης “Γιατροί Χωρίς Σύνορα”,η οποία κάνει λόγο για  σκόπιμο βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ.

Η Τζοάν Λιου ανέφερε ότι για τέσσερα χρόνια, το Κέντρο Τραύματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ ήταν η μόνη μονάδα του είδους της στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, προσφέροντας σημαντική ιατρική και χειρουργική φροντίδα. Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου αυτό έπαψε να ισχύει, όταν το νοσοκομείο σκόπιμα βομβαρδίστηκε.

«Ολόκληρο το κίνημα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι σε κατάσταση σοκ», αναφέρει η κ. Λιου και προσθέτει: «Σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο τα νοσοκομεία σε εμπόλεμες ζώνες είναι προστατευόμενοι χώροι.
Μέχρι αποδείξεως του εναντίον, τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου αποτελούν ασυγχώρητη παραβίαση αυτού του νόμου. Εξετάζουμε την πιθανότητα να πρόκειται για έγκλημα πολέμου».

Όπως σημειώνει η ίδια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενημέρωσαν τη στρατιωτική ηγεσία τόσο του Αφγανιστάν όσο και της Διεθνούς Συμμαχίας, ωστόσο η αεροπορική επιδρομή συνεχίστηκε για τουλάχιστον άλλα 30 λεπτά. Επίσης, διευκρινίζει ότι το νοσοκομείο ήταν ευρύτερα γνωστό και οι συντεταγμένες του κοινοποιούνταν τακτικά στους στρατιωτικούς του Αφγανιστάν και της Διεθνούς Συμμαχίας και στους κρατικούς αξιωματούχους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα