Η πληροφορία αυτή διακινείται τις τελευταίες ώρες με πηγή αρμόδιους κύκλους των Βρυξελλών οι οποίοι τονίζουν ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερωθεί και κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης που μπήκαν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές στην Αθήνα προκειμένου αυτοί να πειστούν ότι δεν απαιτείται η περαιτέρω μείωση των συντάξεων είναι τα εξής:
-Η ανάλυση των δεικτών ασφαλιστικής δαπάνης (χωρίς τη μείωση των συντάξεων) και τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ
-Η πρόβλεψη ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα
-Η υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, γεγονός που θα δώσει πρόσθετα δημοσιονομικά περιθώρια.
Κομβικό θεωρείται το σημείο σύμφωνα με το οποίο οι επικεφαλής των κλιμακίων (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) φέρεται να αποδέχθηκαν ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό (όπως έως πρόσφατα υποστήριζε το Ταμείο).
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες ευρωπαϊκές πηγές, οι δανειστές θεωρούν πως το θέμα με τις συντάξεις ίσως αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που μαζί με τη διεθνή συγκυρία (Τουρκία- Ιταλία) λειτουργεί ενισχυτικά στα spreads και παρεμποδίζει την προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται ότι θα ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι εκεί θα δοθεί το “πράσινο φως” για την ακύρωση του μέτρου, πολύ περισσότερο εάν υπάρχει η θετική εισήγηση των κλιμακίων των δανειστών για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό. Συγχρόνως τον Νοέμβριο θα δημοσιοποιηθεί και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, για την πορεία της οικονομίας και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Υπενθυμίζεται ότι την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, το οποίο θα σταλεί στην Κομισιόν στις 15 του ίδιου μήνα στο πλαίσιο του “Ευρωπαϊκού Εξαμήνου”. Το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί τον Νοέμβριο και, εφόσον δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα απουσιάζει από αυτό η μείωση των συντάξεων και θα χρειάζεται μια απλή νομοθετική πρωτοβουλία για την ακύρωση του μέτρου.