Γιατί ο Trump θέλει να κάνει τους Αμερικανούς φτωχότερους;

Σύμφωνα με ένα αξιόπιστο δημοσίευμα, είναι οριστικό ότι ο Donald Trump θέλει να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές των ΗΠΑ –η σπαζοκεφαλιά εδώ είναι, γιατί θέλει οπωσδήποτε να κάνει τους Αμερικανούς φτωχότερους; Διότι αυτή είναι η επίδραση των δασμών -καθιστούν τις εισαγωγές ακριβότερες, με αποτέλεσμα να μειώνουν τα πραγματικά εισοδήματα των ανθρώπων που τις χρεώνονται. Το γιατί να θέλει ο οποιοσδήποτε να κάνει κάτι τέτοιο, είναι γρίφος.

“Θέλω δασμούς”, είπε ο Trump σε μια ομάδα κορυφαίων συμβούλων του στο Οβάλ Γραφείο την πρώτη εβδομάδα της θητείας του πρώην επικεφαλής προσωπικού John Kelly, ανέφερε στο CNN μια πηγή με άμεση γνώση της συνάντησης.

Αυτό επιβεβαιώνει το περιεχόμενο δημοσιεύματος του Axios:

Ο Trump διασφάλισε ότι η συνάντηση έληξε χωρίς να υπάρχουν απορίες ως προς το τι ήθελε.

“John, άσε με να σου εξηγήσω γιατί δεν μου έφεραν καθόλου δασμούς”, είπε. “Ξέρω ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στο δωμάτιο αυτή τη στιγμή, που έχουν τσαντιστεί. Ξέρω ότι υπάρχουν οπαδοί της παγκοσμιοποίησης εδώ μέσα. Και δεν τους θέλουν, John, δεν θέλουν τους δασμούς. Αλλά σας το λέω, εγώ θέλω δασμούς”.

Το οποίο είναι ανεξήγητο. Οι οικονομολόγοι ομόφωνα επιμένουν ότι οι εισαγωγές είναι ο λόγος για τον οποίο γίνεται εξαρχής το εμπόριο, επειδή θέλουμε να πάρουμε στα χέρια μας τα πράγματα που οι ξένοι φτιάχνουν καλύτερα ή φθηνότερα από εμάς. Όλοι οι οικονομολόγοι, εκτός ίσως από τον Peter Navarro, ο οποίος συμβουλεύει τον Trump –ο Navarro έκανε αίσθηση όταν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει άλλος οικονομολόγος με διδακτορικό στη χώρα που να μοιράζεται τις απόψεις του. Οι εξαγωγές είναι απλά αυτό που κάνουμε για να μπορέσουμε να κερδίσουμε εισαγωγές -όπως το έθεσε ο PJ O’Rourke, οι εξαγωγές πάνε για δουλειά, ενώ οι εισαγωγές πάνε για ψώνια. Άρα, αν οι εισαγωγές είναι το ζητούμενο, γιατί να φορολογήσουμε τα πράγματα που θέλουμε βάζοντας δασμούς στις εισαγωγές;

Έχετε κατά νου, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές είναι αυτοί που πληρώνουν για τους δασμούς. Είτε οι εισαγωγές θα συνεχιστούν και θα πρέπει να πληρώσουν τις υψηλότερες τιμές, είτε οι εισαγωγές θα σταματήσουν εξαιτίας των φόρων και θα χρειαστεί να αγοράζουν αντ ‘αυτών την ακριβότερη εγχώρια παραγωγή.

Κάποιοι, προφανώς μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος, πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να υιοθετήσουν αυστηρότερη στάση απέναντι στην Κίνα. “Θέλω δασμούς. Και θέλω κάποιον να μου φέρει μερικούς δασμούς”, φέρεται να είπε στον John Kelly ο Πρόεδρος, σύμφωνα με το Axios.  

Τώρα, γιατί το γεγονός ότι η Κίνα κατασκευάζει πράγματα που θέλουμε θεωρείται οικονομικός πόλεμος, είναι δύσκολο να το καταλάβουμε. Είναι εντελώς το αντίστροφο της φυσιολογικής οικονομικής κατανόησης αυτών των θεμάτων. Οι εισαγωγές μας κάνουν πλουσιότερους -γιατί θέλουμε να τις φορολογήσουμε με δασμούς;

Πηγή: Capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα