Γιατί ακύρωσε τη σύνοδο με Κιμ ο Τραμπ – Η Πιονγκγιάνγκ παραμένει ανοικτή στον διάλογο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ματαίωσε χτες την προγραμματισμένη για την 12η Ιουνίου Σύνοδο με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη, όπως γνωστοποίησε σε μια επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος, όπου κατήγγειλε την «οργή» και την «εχθρότητα» του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

«Ανυπομονούσα να συναντηθώ εκεί μαζί σας» τονίζει ο Αμερικανός πρόεδρος στην επιστολή.

«Δυστυχώς, δεδομένης της απίστευτης οργής σας και της φανερής εχθρότητας που επιδείξατε στην πιο πρόσφατη δήλωσή σας, νιώθω ότι είναι ακατάλληλο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να έχουμε αυτή τη συνάντηση που προγραμματιζόταν εδώ και καιρό» γράφει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογραμμίζει ότι «για το καλό των δύο πλευρών, όμως εις βάρος του υπόλοιπου κόσμου», η Σύνοδος της Σιγκαπούρης δεν θα διεξαχθεί, ενώ στην ίδια επιστολή τονίζεται η «ισχύς» του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου.

«Αναφέρετε το πυρηνικό σας οπλοστάσιο, όμως το δικό μας είναι τόσο ογκώδες και ισχυρό που προσεύχομαι στον Θεό να μην χρειαστεί ποτέ να το χρησιμοποιήσουμε» γράφει ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έκανε λόγο για μια «χαμένη ευκαιρία» και επισήμανε ότι συνεχίζει να ελπίζει ότι θα συναντηθούν με τον Κιμ κάποια στιγμή.

Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, οι μετοχές στο αμερικανικό χρηματιστήριο κατέγραψαν πτώση με τον δείκτη S&P 500 Index να έχει απώλειες άνω του 0,5% σε διάστημα 10 λεπτών.

Νωρίτερα χτες , η Βόρεια Κορέα είχε επαναλάβει τις απειλές της να αποσυρθεί από τη Σύνοδο που είχε προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποιώντας ότι είναι προετοιμασμένη για μια πυρηνική αναμέτρηση με την Ουάσιγκτον εφόσον χρειαστεί.

Η Πιονγκγιάνγκ παραμένει ανοικτή στον διάλογο με την Ουάσινγκτον

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας διαβεβαίωσε σήμερα ότι παραμένει ανοικτή στον διάλογο με τις ΗΠΑ, μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, κίνηση την οποία η Πιονγκγιάνγκ χαρακτήρισε «εξαιρετικά λυπηρή».

«Αντιμετωπίσαμε με μεγάλο σεβασμό τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ, που δεν είχαν προηγούμενο από οποιονδήποτε άλλον (αμερικανό) πρόεδρο, για να γίνει μια ιστορική σύνοδος κορυφής Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ», τόνισε ο βορειοκορεάτης υφυπουργός Εξωτερικών Κιμ Κιέ Γκουάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Επαναλαμβάνουμε προς τιςΗΠΑ την αποφασιστικότητά μας να συναντηθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, ανά πάσα στιγμή και με οποιοδήποτε τρόπο, για να επιλύσουμε το πρόβλημα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η ξαφνική ανακοίνωση (του Τραμπ) περί ακύρωσης της συνόδου είναι απροσδόκητη για εμάς και μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε εξαιρετικά λυπηρή», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας.

Η “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” 

Η αντίδραση της Πιονγκγιάνγκ στις δηλώσεις του αντιπρόεδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» κι οδήγησε τον Λευκό Οίκο στη ματαίωση της Συνόδου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, είπε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Πενς σχετικά με τη Βόρεια Κορέα ανόητες αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συναντηθούν είτε σε μια σύνοδο είτε σε μια πυρηνική αντιπαράθεση.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επισήμανε ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα για την ειρήνη με την Πιονγκγιάνγκ, αλλά η Βόρεια Κορέα πρέπει να αλλάξει τη ρητορική της προκειμένου αυτό να επιτευχθεί.

«Υπάρχει μια πίσω πόρτα που παραμένει ανοικτή εάν οι Βορειοκορεάτες είναι πρόθυμοι να την περάσουν. Ωστόσο, περιλαμβάνει κάποια αλλαγή στην ρητορική τους… το λιγότερο» υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Πομπέο: Οι συνθήκες δεν ήταν οι κατάλληλες για ένα θετικό αποτέλεσμα 

Η Σύνοδος μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν ματαιώθηκε διότι δεν υπήρχαν οι συνθήκες για την επίτευξη ενός «θετικού αποτελέσματος», δήλωσε από την πλευρά του χτες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

«Δεν πιστεύω ότι βρισκόμασταν σε θέση να πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα» τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ενώπιον μιας επιτροπής του κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια των προπαρασκευαστικών εργασιών των τελευταίων ημερών, «δεν είχαμε λάβει καμία απάντηση στα αιτήματά μας» από την πλευρά των βορειοκορεατικών αρχών, τόνισε ο ίδιος.

Ο Μάικ Πομπέο επισήμανε ότι δεν πιστεύει πως η ματαίωση της Συνόδου συνιστά ένδειξη πως ο Κιμ είναι ένας «αδύναμος ηγέτης».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ενώπιον της Γερουσίας:

«Στην πραγματικότητα έχει επιδείξει τεράστια ικανότητα στο να ηγηθεί της χώρας του και της ομάδας του».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων

O Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων της Ουάσινγκτον ενάντια στην Πιονγκιάνγκ, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο, σε συνέχεια της ματαίωσης της Συνόδου Κορυφής ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας.

“Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις που θα επιδιώξουμε να επιβάλλουμε. Οι ΗΠΑ, είμαι βέβαιος, ότι θα στραφούν σε άλλους ζητώντας τους να κάνουν περισσότερα επίσης”, τόνισε ο Πομπέο στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Το Πεντάγωνο είναι «έτοιμο να απαντήσει» σε οποιαδήποτε πρόκληση

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χτες ότι δεν αύξησε το ήδη υψηλό επίπεδο επιφυλακής ούτε άλλαξε τη στρατιωτική στάση του προς τη Βόρεια Κορέα μετά τη ματαίωση της Συνόδου ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ.

«Υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο επιφυλακής – το επίπεδο επιφυλακής που πάντοτε έχουμε επειδή έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι είναι απρόβλεπτοι», δήλωσε ο αντιστράτηγος Κένεθ ΜακΚένζι, αξιωματούχος του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων για τη Βόρεια Κορέα.

«Αλλά δεν είναι το ύψιστο επίπεδο επιφυλακής. Είναι το κανονικό επίπεδο επιφυλακής που διατηρούμε», πρόσθεσε.

Το Πεντάγωνο είναι «έτοιμο να απαντήσει» σε οποιαδήποτε πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι: «θα δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες».

Συνέχιση διπλωματικών προσπαθειών με «ατσάλινα νεύρα» ζητεί ο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε χτες ότι τα μέρη των συζητήσεων με τη Βόρεια Κορέα θα πρέπει να συνεχίσουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες με «ατσάλινα νεύρα» για να εργαστούν προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Μιλώντας σε ένα πανεπιστήμιο της Γενεύης, μετά τη ματαίωση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ της προγραμματισμένης για τις 12 Ιουνίου Συνόδου Κορυφής με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Γκουτέρες δήλωσε: «Αν έχω ένα μήνυμα προς όλα τα μέρη, αυτό που ζητώ είναι ατσάλινα νεύρα ώστε να μπορεί να τεθεί μια πορεία διαλόγου ικανής για την επίτευξη ενός κοινού στόχου που πρέπει να είναι η ειρηνική και επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».

Τη λύπη της Μόσχας εξέφρασε ο πρόεδρος Πούτιν 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε χτες τη λύση του για την ακύρωση της συνόδου κορυφής μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.

Μιλώντας μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν τόνισε ότι ελπίζει ότι η σύνοδος θα διεξαχθεί μολαταύτα.

Ο Μακρόν παροτρύνει ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα να συνεχίσουν τις προσπάθειες για μια σύνοδο κορυφής

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε χτες την ελπίδα ότι ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα θα συνεχίσουν να εργάζονται προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου μετά την ματαίωση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της συνόδου κορυφής της 12ης Ιουνίου.

Μιλώντας σε μια κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, ο Μακρόν τόνισε ότι ελπίζει η απόφαση του Τραμπ «να είναι απλά μια αναποδιά σε μια διαδικασία που πρέπει να συνεχιστεί».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα