Γιάννης Στουρνάρας: Στην εισαγγελέα για το ξέπλυμα χρήματος το πόρισμα για Τρ. Πειραιώς

Παραδόθηκαν στην πρόεδρο της Αρχής για την καταπολέμηση βρώμικου χρήματος και αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Άννα Ζαΐρη, οι συνοδευτικές αναφορές του πορίσματος της Τράπεζας Ελλάδος που αφορούν τον έλεγχο που πραγματοποίησαν τα κλιμάκια της στην Τράπεζα Πειραιώς.

Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές και μάλιστα σημειώνουν πως στα έγγραφα που έχει στα χέρια της η κα Ζαϊρη υπάρχουν και ονόματα στελεχών, που κατείχαν θέσεις ευθύνης στην προηγούμενη διοικητική ομάδα της τράπεζας. Κάποια από τα στελέχη αυτά έχουν υποβάλλει ήδη τις παραιτήσεις τους, ενώ σύντομα αναμένεται να υπάρξουν και άλλες παραιτήσεις. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι τουλάχιστον 5 με 7 στελέχη θα αποχωρήσουν από την Πειραιώς.

Τα ευρήματα αφορούν την περίοδο 2014-2016 και σύμφωνα με πληροφορίες αφορούν: σε μετοχοδάνεια, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία πωλήθηκαν σε φιλικά funds, και στη συνέχεια κάποια από αυτά διαγράφηκαν, την πώληση στεγαστικών δανείων μεγαλοστελεχών σε επίσης φιλικά funds, εν προκειμένω τα δάνεια μεταβιβάστηκαν στο ακέραιο στο fund και τα ακίνητα παρέμειναν στους αρχικούς ιδιοκτήτες, «πράσινες» επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά με χαμηλότοκα δάνεια από την τράπεζα. Και κυρίως σημαντικές παραβάσεις σε ότι αφορά την τήρηση των κανόνων για τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι χρησιμοποιήθηκαν λογαριασμοί μισθοδοσίας για να φύγουν χρήματα στο εξωτερικό.

Σημειώνουμε ότι η νυν διοίκηση της τράπεζας ήταν ενήμερη ευθύς εξ αρχής για το θέμα και από την πλευρά της συνέδραμε τους ελεγκτές στο έργο τους, ενώ προχώρησε και σε αλλαγές προσώπων σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η διαχείριση των καθυστερούμενων οφειλών.

Μάλιστα νωρίτερα σήμερα σε ανακοίνωση της η τράπεζα σημειώνει πως: «Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης της Τράπεζας Πειραιώς δεν επιτρέπει να σχολιάζουμε οποιαδήποτε ζητήματα ελέγχονται ή βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις αρχές. Πολιτική και πρακτική μας είναι η απρόσκοπτη και πλήρης συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές που διεξάγουν ελέγχους.

Προσβλέπουμε στην κατάληξη αυτών των ερευνών, ώστε να εξετάσουμε τα όποια ευρήματα και να πράξουμε αναλόγως. Η Τράπεζα Πειραιώς έχοντας ολοκληρώσει την ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και των επιτροπών της, λειτουργεί σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα διεθνούς πρακτικής στην εταιρική διακυβέρνηση.

Η νέα διοίκηση δεσμεύεται από τους στόχους και τη στρατηγική της Agenda 2020, που θα καταστήσει την Τράπεζα Πειραιώς την πλέον αξιόπιστη στην Ελλάδα, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και τους εργαζομένους της».

Τις επόμενες μέρες το πλήρες πόρισμα θα αποσταλεί στις δικαστικές Αρχές που είναι και οι αρμόδιες να κρίνουν αν υπάρχουν ή όχι ποινικές ευθύνες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα