Γεροβασίλη: Οι εκλογές θα έχουν χαρακτηριστικά πολιτικού μετώπου απέναντι στη συντήρηση και τους εκφραστές της

Τον χαρακτήρα αναμέτρησης του προοδευτικού πολιτικού μετώπου με τη συντήρηση, απέδωσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη σε όλες τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, μιλώντας απόψε στην Άρτα σε ανοικτή εκδήλωση της παράταξης «Δημοτική Αναγέννηση», της οποίας επικεφαλής, είναι η υποψήφια δήμαρχος Αρταίων Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια.

Η υπουργός κατά την ομιλία της στην εκδήλωση με θέμα τον «Κλεισθένη» τόνισε πως για των δήμο Αρταίων είναι κρίσιμη η πολιτική μάχη ενώ με έμφαση υπογράμμισε: «Η πρώτη εφαρμογή της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, προσδίδει στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου ευρύτερο χαρακτήρα, καθώς, τόσο αυτές οι δημοτικές, όσο κι οι ευρωεκλογές και φυσικά πολύ περισσότερο οι επερχόμενες εθνικές εκλογές, θα έχουν χαρακτηριστικά πολιτικού μετώπου απέναντι στη συντήρηση και τους εκφραστές της, απέναντι στους νεοφιλελεύθερους πολέμιους του κοινωνικού κράτους, του δημόσιου χώρου και του δημόσιου χαρακτήρα αγαθών και υπηρεσιών, απέναντι σε όσους έχουν ιδιοκτησιακή αντίληψη για την εξουσία, σε όσους την αντιλαμβάνονται ως προνόμιο κι όχι ως ευθύνη. Θα έχουν χαρακτήρα πολιτικού μετώπου απέναντι στη στρεβλή ατομικιστική αντίληψη και ιδιοτελή χρήση των όποιων θεσμικών ρόλων, απέναντι στα ολιγομελή διαπλεκόμενα συστήματα συμφερόντων και στις παθογένειες της αδιαφανούς διοίκησης σε όλα τα επίπεδα. Απέναντι, δηλαδή, στους αμετανόητους πολιτικούς εκφραστές του πισωγυρίσματος σε λογικές και πρακτικές που ωφέλησαν την ελίτ των λίγων και τραυμάτισαν άσχημα τη χώρα και το λαό μας υποθηκεύοντας την εθνική ανεξαρτησία, την οικονομική πρόοδο, την κοινωνική ευημερία και την υγιή ανάπτυξη της χώρας και των συμπολιτών μας».

Η Όλγα Γεροβασίλη επισήμανε, πως «η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις πρώτες αυτοδιοικητικές εκλογές μετά την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια, μετά τα επώδυνα χρόνια της κρίσης και της ύφεσης, είναι το πιο πολύτιμο και αποτελεσματικό εργαλείο που έχουμε, για την εμβάθυνση της δημοκρατίας». Μάλιστα, πρόσθεσε πως οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει γρήγορα να βρουν τον κοινό τόπο, να βάλουν φραγμό στα σχέδια του μίσους, της ξενοφοβίας και του ακροδεξιού νεοφιλελευθερισμού «σε μια περίοδο που η Ακροδεξιά επιχειρεί να στρέψει την Ευρώπη και τη χώρα μας σε ανατριχιαστικές κατευθύνσεις, σε μια περίοδο που τα νεοφιλελεύθερα κόμματα αλληθωρίζουν ή ευθέως προσανατολίζονται σε συμμαχίες με την Ακροδεξιά….. Η Ευρώπη κι η χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει στα χέρια των Σαλβίνι, Όρμπαν, Λεπέν, των δολοφόνων του Φύσσα ή του δημάρχου στο Γκντάνσκ» είπε.

Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, όπως τόνισε η υπουργός, η για πρώτη φορά εφαρμογή της απλής αναλογικής βοηθά πολύ στην κατοχύρωση της ανόθευτης έκφραση της λαϊκής βούλησης, στην αποτύπωση, με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο, της επιλογής των ψηφοφόρων για την πολιτική ταυτότητα των συνδυασμών και των εκπροσώπων τους στην τοπική διοίκηση και συνέχισε «οι επιλογές των ψηφοφόρων στις αυτοδιοικητικές κάλπες του Μαΐου, δεν θα περιοριστούν στους όρους, τους κανόνες και τον μικρόκοσμο του “γαλατικού χωριού”, αλλά θα είναι ενταγμένες στο ευρύτερο κάδρο».

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε, πως η κυβέρνηση, συνεπής στις αρχές της, ενσωμάτωσε στον Κλεισθένη την απλή αναλογική, τη θεσμοθέτησε στις εθνικές εκλογές, την έθεσε στην κρίση του Κοινοβουλίου. Μάλιστα στο σημείο αυτό άσκησε κριτική σε όσους είχαν ψηφίσει όχι η παρών για στείρα μικροπολιτική και άκριτο αντιπολιτευτικό μένος. Παράλληλα, η κ. Γεροβασίλη υπενθύμισε, ότι παρά την οικονομική στενότητα, λόγω της επιτροπείας τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνησή μεταβίβασε πόρους, εθνικούς και ευρωπαϊκούς, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση εφαρμόζοντας στην πράξη, όπως είπε «ακόμη μία από τις βασικές αρχές μας, την πολιτική μας αντίληψη για ενίσχυση της αποκεντρωμένης διοίκησης και της απαραίτητης απεξάρτησης από το κεντρικό κράτος» ενώ πρόσθεσε:

«Κι αυτό το κάναμε διατηρώντας στο ακέραιο την ευθύνη του κεντρικού κράτους απέναντι στους ΟΤΑ, χωρίς να μετακυλήσουμε την οικονομική βιωσιμότητά τους στους πολίτες, μέσα από μοντέλα τοπικής φορολόγησης, όπως πρότεινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Στη μεταμνημονιακή πραγματικότητα για τη χώρα μας» όπως επισήμανε η κ. Γεροβασίλη «οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, η μία μετά την άλλη, σε πείσμα καταστροφολόγων, προπαγανδιστών και κάθε λογής μηδενιστών και “αντί”, γίνονται πράξη». Η υπουργός αναφέρθηκε στα θετικά μέτρα ανάταξης, τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την αύξηση του κατώτατου και κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, στην σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, που ήδη έχουν θεσμοθετηθεί.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, όπως είπε, ψηφίζονται ρύθμιση χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία, προστασία πρώτης κατοικίας, επιδότηση ενοικίου, ενώ προετοιμάζονται νομοθετικά και άλλα μέτρα υπέρ του πολίτη.

«Δεν είναι ούτε παροχολογία, ούτε προεκλογικά τρικ, ούτε μεταξωτές κορδέλες, ψίχουλα ή ό,τι άλλο προσπαθούν να μας χρεώσουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Είναι η καθαρή εφαρμογή της πολιτικής μας σε συνθήκες εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κ. Γεροβασίλη έκανε ειδική αναφορά για την περιοχή, τον νομό Άρτας «που υπολειπόταν έντονα τα πολλά τελευταία χρόνια», όμως η κυβέρνηση κατάφερε να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπήρχαν και να δημιουργήσει και νέα. Ειδικότερα επισήμανε: «Έτσι, μέχρι σήμερα, περί τα 80 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί στο νομό Άρτας. Οδικοί άξονες στον ορεινό όγκο, αντιπλημμυρικά έργα, δίκτυα αποχέτευσης, αρδευτικά έργα, η μελέτη οριοθέτησης της κοίτης του Αράχθου, η αξιοποίηση του Ξενία, η εγκατάσταση σταθμού ΕΚΑΒ στο Βουργαρέλι, η ίδρυση αστυνομικού σταθμού στην Άνω Καλεντίνη, της Τροχαίας Ιονίας οδού στην Καμπή, η έναρξη του θεσμού του τοπικού αστυνομικού στο Νεοχώρι, μια σειρά μικρών και μεγάλων έργων του “Φιλόδημου”, η διαδικασία αναστήλωσης της εμβληματικής γέφυρας της Πλάκας, η προγραμματική σύμβαση αναστήλωσης της Γέφυρας του Κοράκου είναι κάποια απ’ τα έργα, μελέτες και δράσεις που ήταν απαίτηση και ανάγκη των τοπικών κοινωνιών, παραμερισμένα ή ξεχασμένα για χρόνια, και υλοποιήθηκαν, υλοποιούνται, αυτήν την τετραετία».

«Οι πόρτες των υπουργείων ήταν ανοιχτές σε όλους αδιακρίτως τους τοπικούς φορείς και τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης για την περιοχή μας αυξημένα. Όποια μελέτη ήταν ώριμη, όποια πρόταση ήταν τεκμηριωμένη, πήρε το δρόμο της εφαρμογής. Οι μεγάλοι οδικοί άξονες που ήταν παγωμένοι, που για πάρα πολλά χρόνια παρουσίαζαν εικόνα εργοταξίου σε εγκατάλειψη, ολοκληρώθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς, βγάζοντας τον τόπο μας από την απομόνωση, συνδέοντας τον με ασφάλεια και ταχύτητα με τα μεγάλα κέντρα, ανοίγοντας δρόμο στην ανάπτυξη» κατέληξε η κ. Γεροβασίλη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο της Άρτας. Ομιλητές, εκτός από την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ήταν ο Σπύρος Δανέλλης ανεξάρτητος βουλευτής Ηρακλείου, ο Βασίλης Τσίρκας Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Φίλιππος Φίλιος, δημοτικός σύμβουλος Ιωαννιτών, πρώην δήμαρχος και πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα