Γεροβασίλη: Βούλησή μας η δημιουργία ακομμάτιστης, διαφανούς και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης

Τη βούληση της κυβέρνησης «για τη δημιουργία μιας δημόσιας διοίκησης ακομμάτιστης, διαφανούς, αποτελεσματικής, στελεχωμένης με ανθρώπους επιλεγμένους αξιοκρατικά, χωρίς κομματικές και άλλες εξαρτήσεις» εξέφρασε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, στη διημερίδα «Public Integrity Forum: Ενισχύοντας την Ακεραιότητα στον Δημόσιο Τομέα», που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος τεχνικής υποστήριξης προς την Ελλάδα για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και συγκεκριμένα είπε ότι «βαίνει προς ολοκλήρωση η επικαιροποίηση των οργανισμών όλων των φορέων του δημοσίου, κατόπιν αξιολόγησης των υφιστάμενων δομών, και ετοιμάζεται το ψηφιακό οργανόγραμμα όλων των φορέων του Δημοσίου. Επίσης δημιουργούνται περιγράμματα θέσης εργασίας και ξεκινά το Σεπτέμβρη το ενιαίο σύστημα κινητικότητας, βάζοντας τέλος στην αδιαφανή και σε μεγάλο βαθμό πελατειακή λογική των μετακινήσεων των δημοσίων υπαλλήλων. Ακόμη ξεκίνησε η επιλογή προϊσταμένων όλων των βαθμίδων της διοίκησης με βάση το αντικειμενικό και αξιοκρατικό σύστημα του Ν. 4369/16 και συστάθηκε το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών για την κάλυψη των επιτελικών θέσεων του κράτους». Η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισήμανε ότι προχωράει «η απλοποίηση των διαδικασιών, μειώνονται τα γραφειοκρατικά βάρη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, δρομολογείται η δημιουργία της Εθνικής Πύλης για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και ενισχύονται οι πολιτικές για τα ανοιχτά δεδομένα και την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στη δημόσια πληροφορία».

Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο, πρότεινε κατά αντιστοιχία με τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος υλοποιεί πολιτικές και παρεμβάσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, να υπάρξει ένας τρόπος ώστε και στο δημόσιο τομέα να υπάρξει μια εθνική πολιτική δημόσιας κοινωνικής ευθύνης. «Και αυτή να είναι ένα κομμάτι της λειτουργίας του δημόσιου τομέα, οργανικά ενταγμένη στη λειτουργία του δημοσίου αλλά και στις διαδικασίες αξιολόγησής του» τόνισε.

Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι πρέπει «να σταματήσει η ιστορία περί μεγάλου ή μικρού Δημοσίου, η οποία είναι μια συζήτηση παραπλανητική. Το Δημόσιο πρέπει να είναι παραγωγικό για τα συμφέροντα των πολιτών και των επιχειρήσεων. Επίσης θα πρέπει να γίνει ο εξορθολογισμός των εργασιακών σχέσεων που υπάρχουν στο δημόσιο και να υπάρξει δυναμική πολιτική προσλήψεων με ταυτόχρονη θωράκιση του ΑΣΕΠ», όταν βέβαια υπάρξει δημοσιονομικά η δυνατότητα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα