Γεροβασίλη:Αυτή η τετραετία θα είναι τετραετία εξόδου από την κρίση

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-5«Αυτή η τετραετία θα είναι η τετραετία εξόδου από την κρίση», διακηρύσσει μέσω της συνέντευξής της στο ΑΠΕ -ΜΠΕ η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη και παραθέτει σειρά θετικών κυβερνητικών δράσεων, όπως η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, οι προσπάθειες στον χώρο της Υγείας, η ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης.

Την ίδια ώρα όμως, εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και την ηγεσία της για σειρά λόγων, μάλιστα. Την οποία και κατηγορεί ότι πολιτεύεται με μικροπολιτικό γνώμονα, κινούμενη από την «ιδιοτέλεια κατάληψης της εξουσίας».

«Δεν περιμένουμε κάτι διαφορετικό από ανθρώπους που, όταν ο ελληνικός λαός έκανε θυσίες το 2012, έβγαζαν τα λεφτά τους έξω γιατί όπως δήλωσαν αργότερα “φοβήθηκαν”. Και που τολμούν σήμερα να λένε ότι το τρίτο πρόγραμμα ήταν αχρείαστο, όταν έκαναν τα πάντα για να καταλήξουμε σε αυτό», είναι, επίσης, μια πολύ χαρακτηριστική απάντησή της.

Ενώ στο θέμα τής εν εξελίξει διαπραγμάτευσης, ειδικότερα, η υπουργός Όλγα Γεροβασίλη μέμφεται τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «δεν τολμά, βεβαίως, να ομολογήσει ότι ο, δήθεν σύντομος, δικός του δρόμος για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι το “ναι σε όλα”». Υποστηρίζει εξάλλου ότι «αν είχε η ηγεσία τής αξιωματικής αντιπολίτευσης την τιμιότητα και τη γενναιότητα να αποδεχθεί πως εξαιτίας των πολιτικών επιλογών της βυθιστήκαμε σε επιτροπεία, θα έβαζε πλάτη ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία προς όφελός μας η διαπραγμάτευση».

Για τη διαπραγμάτευση αυτή καθαυτή, δηλώνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ πως αναμένει από το Eurogroup να αποτυπώσει τη θετική πορεία και τη ρεαλιστική λύση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και διαμηνύει, την ίδια στιγμή, πως η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο, από όσα ψηφίστηκαν το καλοκαίρι του 2015, υπενθυμίζοντας παράλληλα, ότι εκείνη η συμφωνία είχε ψηφιστεί και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι.

Στα θέματα του Υπουργείου της, υπογραμμίζει ότι ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για την κινητικότητα «δεν είναι ούτε χάπι, ούτε συνταγή» και ξεκαθαρίζει πως η κυβέρνηση βάζει τέλος στους λίγους και εκλεκτούς, στα ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονταν τους δημόσιους οργανισμούς, στα ρουσφέτια. Στον αντίποδα, η σημερινή κυβέρνηση έχει «την πολιτική βούληση για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, ώστε το Δημόσιο να γίνει παραγωγικό και να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της χώρας».

Όσον αφορά το Κυπριακό, απαντά χρησιμοποιώντας δύο ρήματα: «Επαγρυπνούμε» -«δεν παρασυρόμαστε». Πιο συγκεκριμένα, «επαγρυπνούμε… δεν παρασυρόμαστε από δηλώσεις που γίνονται για εσωτερική κατανάλωση».

Και σε ερώτηση, τέλος, για τον Φιντέλ Κάστρο, απαντά αιχμηρά λέγοντας: «Αυτοί που έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν δικτάτορα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ και οι ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι σε Αμερική και Ευρώπη».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη στον Νίκο Παπαδημητρίου και τον Απόστολο Μιχαλούδη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ: Θα βγάλει… άσπρο καπνό το Eurogroup, κυρία υπουργέ;

Απ: Στους χρόνους και με τον ρυθμό που ορίζουν οι τεχνικές της διαπραγμάτευσης έχουμε κάνει ό,τι έχουμε συμφωνήσει για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Δεν κάνουμε τίποτε λιγότερο και, ασφαλώς, τίποτε περισσότερο απ’ όσα ψηφίσαμε τον Ιούλιο του 2015. Τα οποία, υπενθυμίζω, έχουν υπερψηφιστεί κι απ’ τη ΝΔ, που αντιπολιτεύεται σήμερα λαϊκίζοντας έντονα και απαιτώντας στ’ αλήθεια τη λήθη του ελληνικού λαού, όπως κι απ’ τη Δημοκρατική Συμπαράταξη κι απ’ το Ποτάμι. Σύσσωμα τα παραπάνω κόμματα αγωνιούσαν και πίεζαν -τότε- για «όποια συμφωνία». Οι μέχρι τώρα συνομιλίες με τους θεσμούς δείχνουν πως η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει χωρίς υποχωρήσεις απ’ την πλευρά μας και πως δρομολογούνται μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους στην κατεύθυνση της συμφωνίας του Μαΐου. Αναμένουμε, λοιπόν, απ’ το Eurogroup να αποτυπώσει τη θετική πορεία και τη ρεαλιστική λύση για την ανάκαμψη της οικονομίας μας.

Ερ: Από κάποιες πλευρές, ωστόσο, γίνεται η εκτίμηση ότι θα υπάρξει «οδυνηρός συμβιβασμός». Και νέες θυσίες περιμένουν τον ελληνικό λαό;

Απ: Έχουμε πει ότι αυτή η τετραετία θα είναι η τετραετία εξόδου από την κρίση. Και θα είναι. Οι πλευρές για τις οποίες μιλάτε έχουν ονοματεπώνυμο, έχουν ιδεολογική ταυτότητα. Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση στέκεται απέναντι στους θεσμούς με πλήρη συναίσθηση και με γνώμονα τις ευθύνες της προς στον ελληνικό λαό και μόνο, η ηγετική ομάδα της ΝΔ λειτουργεί με γνώμονα μικροπολιτικό, το κομματικό συμφέρον, καθορίζει τη στάση της απ’ την ιδιοτέλεια κατάληψης της εξουσίας. Το 95% των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης έχει κλείσει. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δίνει πολυμέτωπο αγώνα στο εσωτερικό. Υπό τις παρούσες στενές συνθήκες, σε ένα εύθραυστο γεωπολιτικό περιβάλλον, είμαστε η πρώτη χώρα στην ΕΕ σε απορροφητικότητα των κονδυλίων ΕΣΠΑ, τα οποία διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία με διαφάνεια και όχι με τηλέφωνα σε κολλητούς και ημετέρους. Προχωρούμε σε αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Ενισχύουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα και τους νέους επιστήμονες. Για πρώτη φορά φέτος τα σχολεία άνοιξαν και όλοι οι μαθητές είχαν βιβλία, αντί για φωτοτυπίες. Δίνουμε αγώνα για την υγεία, όπου για χρόνια γινόταν όργιο σπατάλης εις βάρος του ελληνικού λαού. Ενισχύουμε όπως ποτέ πριν τη φορολογική διοίκηση, παίρνουμε ουσιαστικά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, έστω κι αν αυτό δεν αρέσει σε μερικούς. Δεν κρύβουμε λίστες σε συρτάρια, ούτε ψάχνουμε τον Μέγα Αλέξανδρο, παίζοντας με το λαϊκό αίσθημα.

Ερ: Η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ και τον πρόεδρό της, ότι επιδιώκουν την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Θα επιθυμούσατε μια διαφορετική στάση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Απ: Αν είχε η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ελάχιστο ίχνος συναίσθησης των ευθυνών της απέναντι στον λαό μας, αν είχε την τιμιότητα και τη γενναιότητα να αποδεχθεί πως εξαιτίας των πολιτικών επιλογών της βυθιστήκαμε σε επιτροπεία, θα έβαζε πλάτη ώστε να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί με επιτυχία προς όφελός μας η διαπραγμάτευση. Δεν μας εκπλήσσει η ανεύθυνη στάση τους. Δεν περιμένουμε κάτι διαφορετικό από ανθρώπους που, όταν ο ελληνικός λαός έκανε θυσίες το 2012, έβγαζαν τα λεφτά τους έξω γιατί όπως δήλωσαν αργότερα «φοβήθηκαν». Και που τολμούν σήμερα να λένε ότι το τρίτο πρόγραμμα ήταν αχρείαστο, όταν έκαναν τα πάντα για να καταλήξουμε σε αυτό. Να λένε ότι το τρίτο πρόγραμμα ήταν αχρείαστο, βασιζόμενοι απλώς στα νούμερα των προσδοκιών τους. «Αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα βγάλω τα λεφτά μου έξω», έλεγε ο σημερινός αντιπρόεδρος της ΝΔ. Και αργότερα, «ψήφισες ΣΥΡΙΖΑ; Μπόνους ένας λαθρομετανάστης σπίτι σου». Να περιμένουμε από τους ίδιους ανθρώπους σήμερα σοβαρή αντιπολίτευση πού; Στην οικονομία; Στο προσφυγικό; Ακόμα και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Δεν τολμά, βεβαίως, να ομολογήσει ότι ο, δήθεν σύντομος, δικός του δρόμος για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι το «ναι σε όλα». Τα ίδια έλεγαν και στην πρώτη αξιολόγηση. Εκτός συνόρων παραδέχεται ότι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018 πρέπει να μειωθεί, προτείνοντας γενικά και αόριστα «μεταρρυθμίσεις» που «να μας ανήκουν». Οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται για να μας ανήκουν, γίνονται για να ανακάμψει η οικονομία στις δεδομένες συνθήκες.

Ερ: Το τελευταίο διάστημα διαβάζουμε δηλώσεις ηγετών από γειτονικές χώρες, που δεν είναι στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, ενώ ανοιχτή παραμένει και η «πληγή» του Κυπριακού. Ανησυχείτε;

Απ: Επαγρυπνούμε είναι η απάντηση. Παρακολουθούμε όλες τις διεθνείς εξελίξεις, διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλα τα μέρη και όλα τα μέρη αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι μοναδικός παράγοντας σταθερότητας στη ευρύτερη περιοχή. Δεν παρασυρόμαστε από δηλώσεις που γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα να μετατρέψουμε τα πολιτικά αδιέξοδα των γειτόνων σε προβλήματα εξωτερικής πολιτικής. Οι διεθνείς σχέσεις διέπονται από κανόνες και αξίες, δημοκρατικές αξίες και αρχές καλής γειτονίας. Στο Κυπριακό, στηρίζουμε τις προσπάθειες της κυπριακής ηγεσίας. Είναι αυτονόητη η εμπιστοσύνη μας στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έχει συνεχή επικοινωνία. Εργαζόμαστε στο πλευρό της Κύπρου και από κοινού προωθούμε πολύπλευρες, στρατηγικές συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο, που ενισχύουν τις χώρες μας.

Ερ: Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο. Διαφέρουμε τόσο πολύ από την υπόλοιπη Ευρώπη;

Απ: Υπάρχουν ιδεολογικές, πολιτιστικές διαφορές που διατρέχουν οριζόντια και κάθετα τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και τους πολιτικούς τους αντιπροσώπους. Δεν είναι, όμως, μόνον αυτές που ορίζουν την Ιστορία. Αυτοί που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν δικτάτορα τον Φιντέλ Κάστρο είναι ο Ντόναλντ Τραμπ και οι ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι σε Αμερική και Ευρώπη. Επιτέθηκαν ακόμα και στον φιλελεύθερο πρωθυπουργό του Καναδά για τα θερμά λόγια με τα οποία συνόδευσε το συλλυπητήριο μήνυμα που απέστειλε στον λαό της Κούβας. Ας αποφασίσει ο καθένας με ποια πλευρά της Ιστορίας είναι, αλλά και ποιον πολιτικό πολιτισμό εκπροσωπεί.

Ερ: Τις τελευταίες δεκαετίες έχει επικρατήσει η άποψη ότι ο δημόσιος τομέας είναι ο μεγάλος ασθενής. Τελικά υπάρχει θεραπεία και αν «ναι», ποια είναι η συνταγή;

Απ: Οι παθογένειες του δημόσιου τομέα είναι γνωστές, όπως και είναι γνωστοί αυτοί που για δεκαετίες τις εξέθρεψαν. Εμείς δεν μιλάμε για θεραπείες. Εμείς σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε πολιτικές με σκοπό να ανασυγκροτήσουμε τη δημόσια διοίκηση βήμα- βήμα, χωρίς αιφνιδιασμούς και ασκήσεις επί χάρτου. Την περασμένη εβδομάδα έγινε νόμος του κράτους το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, με το οποίο μπαίνουν ενιαίοι, απλοί, διαφανείς και αξιοκρατικοί κανόνες στο σύστημα μετακίνησης των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό δεν είναι ούτε χάπι, ούτε συνταγή. Είναι το προσεκτικό σχέδιο ανασυγκρότησης ενός συστήματος μετατάξεων και αποσπάσεων, το οποίο όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν στήσει για να αναπαράγουν την εξουσία τους, εγκλωβίζοντας τη δημόσια διοίκηση στην ιδιοκτησιακή αντίληψη που είχαν για το κράτος. Έρχονται σήμερα και μιλούν για επιτελικό, μικρό και ευέλικτο κράτος. Λένε μικρό εννοώντας τους λίγους εκλεκτούς τους. Λένε επιτελικό εννοώντας τα ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονταν τους δημόσιους οργανισμούς. Λένε ευέλικτο εννοώντας την ευελιξία που επιδείκνυαν στα ρουσφέτια. Εμείς σε όλα αυτά βάζουμε τέλος. Προχωρούμε σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, όπως είναι τα ψηφιακά οργανογράμματα και τα περιγράμματα θέσεων, το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, η ψηφιακή υπογραφή και η ψηφιακή διακίνηση εγγράφων, που όχι μόνο αναβαθμίζουν ποιοτικά το Δημόσιο, αλλά έχουν σαφές και μετρήσιμο δημοσιονομικό αντίκρισμα.

Ερ: Η αντιπολίτευση, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την κινητικότητα, προέβλεψε ότι το νέο σύστημα δεν πρόκειται να εφαρμοστεί λόγω κυρίως αδυναμίας σύνταξης οργανογραμμάτων από τους φορείς. Τελικά θα είναι όλα έτοιμα ώστε να εφαρμοστεί κανονικά από το νέο έτος;

Απ: Η αντιπολίτευση εκφράζει ευσεβείς πόθους, προσπαθώντας να κρύψει τις ευθύνες της ως κυβέρνηση και την ανυπαρξία σχεδίου που χαρακτηρίζει τη σημερινή της παρουσία. Με το «αν» και το «ίσως» η ΝΔ καταστροφολογεί κάνοντας μικροπολιτική. Λίγο πολύ αυτό που είπε είναι ότι, αν και συμφωνεί πως πρέπει να γίνουν αλλαγές εκ βάθρων, κακώς νομοθετούμε γιατί δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος. Κρίνουν εξ ιδίων τ’ αλλότρια. Το ερώτημα είναι: διατίθεται η αντιπολίτευση να στηρίξει αλλαγές για τις οποίες η ίδια ισχυρίζεται ότι συμφωνεί; Εμείς δεν νομοθετούμε απλώς για να πάρουν τα πράγματα τον δρόμο τους, μπαίνοντας στον αυτόματο πιλότο. Μεταρρυθμίζουμε τη δημόσια διοίκηση και εργαζόμαστε σκληρά για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Έχουμε την πολιτική βούληση για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, ώστε το Δημόσιο να γίνει παραγωγικό και να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα