«Γερνάει» ο πληθυσμός της Γερμανίας

«Νέο αίμα» από άλλες χώρες ανέβασε τον πληθυσμό της Γερμανίας στα 83 εκατομμύρια άτομα το 2018, ρεκόρ που ωστόσο δεν αντιστρέφει τη δημογραφική παρακμή της πολυπληθέστερης χώρας της Ευρώπης. Με βάση τις σημερινές τάσεις, ο γερμανικός πληθυσμός θα έχει μειωθεί στα 79 εκατομμύρια το 2030, χρονολογία κατά την οποία το 28% του πληθυσμού θα είναι άνω των 65.
Τα προκαταρκτικά στατιστικά στοιχεία για το 2018 αναφέρουν ότι ο πληθυσμός της χώρας έφθασε τα 83 εκατομμύρια άτομα, αντί 82,8 εκατ. το 2017. Ο πληθυσμός θα μειωνόταν αν δεν υπήρχε η μετανάστευση, αφού οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 180.000. Ομως, η μετανάστευση ανθρώπων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για λόγους σπουδών ή εργασίας, καθώς και η άφιξη προσφύγων, κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν υπολογίστηκε σε 380.000 ανθρώπους, φροντίζοντας για την ελαφρά πληθυσμιακή άνοδο. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φθάνουν στη Γερμανία είναι νεότεροι από τον μέσον όρο του πληθυσμού, παρ’ όλα αυτά η συνεισφορά τους δεν επαρκεί για την εξυγίανση της δημογραφικής πυραμίδας. Εξάλλου, οι αριθμοί των μεταναστών που έφθασαν στη χώρα πέρυσι ήταν οι χαμηλότεροι από το 2012.
«Παρά την αύξηση του πληθυσμού, η γήρανση συνεχίζεται», ανακοίνωσε η γερμανική στατιστική υπηρεσία. Στο εσωτερικό της χώρας παρατηρούνται έντονες ανισότητες, με μεγάλες περιοχές της επαρχίας, κυρίως στην Ανατολική Γερμανία, να έχουν μετατραπεί σε δημογραφικές «ερήμους», και αντιστρόφως, μεγάλες πόλεις να προσελκύουν όλο και περισσότερους κατοίκους, με αποτέλεσμα το κόστος της στέγης να ανεβαίνει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Ολες οι γερμανικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχουν εξαγγείλει μέτρα για τη δημογραφική ανάκαμψη και κίνητρα για την αύξηση της γεννητικότητας, χωρίς αποτέλεσμα. Το 1997, οι άνω των 65 αποτελούσαν το 15,8% του γερμανικού πληθυσμού, ενώ το 2017 το ποσοστό αυτό είχε ανεβεί στο 21,4%, με την τάση να συνεχίζεται και τις προβλέψεις να «δείχνουν» ότι οι άνω των 65 θα αποτελούν το 28% του πληθυσμού το 2030. Οι μόνες χώρες της Ε.Ε., στις οποίες η γήρανση του πληθυσμού έχει προχωρήσει περισσότερο απ’ ό,τι στη Γερμανία είναι η Ιταλία και η Ελλάδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα