Γερμανοί Βιομήχανοι: Brexit και Τραμπ οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την οικονομία

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και οι εμπορικές διαμάχες που πυροδότησε η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ “Πρώτα η Αμερική” αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανάπτυξη και την ευημερία της γερμανικής οικονομίας, σύμφωνα με την Ένωση Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI).

Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Reuters, οι επικεφαλής των σημαντικότερων βιομηχανικών ενώσεων της Γερμανίας, αν και δεν αναμένουν να εισέλθει σε ύφεση η οικονομία της χώρας τους, τονίζουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να τους βοηθήσει.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, όπως μεταδίδει το emea.gr,  αναμένεται φέτος να παρουσιάσει τον πιο αδύναμο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και πολλά χρόνια, της τάξης του 1,5%, καθώς οι γερμανικές εξαγωγές αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις από το εξωτερικό.

Ωστόσο, η ισχυρή εγχώρια ζήτηση προσφέρει ένα σημαντικό στήριγμα στο γερμανικό επιχειρείν, με αποτέλεσμα οι βιομήχανοι στην πλειοψηφία τους να αναμένουν ότι το 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα παραμείνει σταθερός, περίπου στο 1,5%.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι ενώσεις του κλάδου σημειώνουν ότι η ανησυχία μεταξύ των στελεχών της βιομηχανίας αυξάνεται και ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες προκειμένου να την στηρίξει, για παράδειγμα με μείωση της εταιρικής φορολογίας και με αύξηση των επενδύσεων σε ψηφιακές υποδομές.

“Ο μεγαλύτερος κίνδυνος βραχυπρόθεσμα είναι το Brexit”, προειδοποιεί χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της BDI, Dieter Kempf, σημειώνοντας ότι εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ τον Μάρτιο χωρίς συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις της με το μπλοκ, θα δημιουργηθούν τεράστιες αβεβαιότητες για το εμπόριο και τις επιχειρήσεις. “Η βρετανική οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον άμεσο κίνδυνο ύφεσης, κάτι που θα επηρεάσει έμμεσα και τη Γερμανία”, αναφέρει ο πρόεδρος της BDI.

Το Brexit είναι το “είναι το πιο επείγον πρόβλημα για τη γερμανική οικονομία”, συμπληρώνει ο Holger Bingmann, επικεφαλής του γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Χονδρικού Εμπορίου, Εξωτερικού Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών (BGA), προσθέτοντας ότι και η κλιμάκωση των διεθνών εμπορικών συγκρούσεων που προκάλεσε η πολιτική του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσε ενδεχομένως να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Επιμελητηρίων Βιομηχανίας και Εμπορίου (DIHK), Eric Schweitzer, τονίζει ότι οι γερμανικές εταιρείες εξακολουθούν να ανησυχούν για τους υψηλότερους δασμούς που σκοπεύουν να επιβάλλουν στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων οι ΗΠΑ. “Η απειλή για τους δασμούς στα αυτοκίνητα βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι”, προειδοποιεί. Ως εκ τούτου, τονίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας οι δύο πλευρές να αυξήσουν τις προσπάθειές τους ώστε να βρεθεί μια λύση στην εμπορική διαμάχη, μέσω διαπραγματεύσεων που ιδανικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση των δασμών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα