Γερμανοί αξιωματούχοι: Η Τουρκία δεν θα πάρει τη βίζα ούτε το 2017

trtworld-nid-95637-fid-125110Γερμανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τον Τούρκο πρόεδρο για την αδυναμία συμφωνίας για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, μετά τα σχόλιά του για την θανατική ποινή και την συνεχιζόμενη επιχείρησης καταστολής στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. «Με τέτοιες συμπεριφορές, δεν θα προχωρήσει τίποτα» ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως γράφει η DW.

Το σχέδιο για την απελευθέρωση της βίζας το 2017 είναι απίθανο να προχωρήσει, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Alexander Graf Lambsdorff. Σε συνέντευξή του, στο σημερινό φύλλο της Bild, ο Γερμανός ευωβουλευτής εξέφρασε την ανησυχία του για τις τελευταίες αναφορές του Ερντογάν σχετικά με την επαναφορά της θανατικής ποινής και την φίμωση των δημοσιογράφων που ασκούν αντιπολίτευση.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Herbert Reul, είπε ότι μόνος υπαίτιος για αυτή την κατάσταση είναι ο Ερντογάν και τόνισε ότι «εάν συνεχίζει με αυτό τον τρόπο η απελευθέρωση της βίζας δεν πρόκειται να συμφωνηθεί».

Η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες αποτελεί βασικό σημείο της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για τους πρόσφυγες. Η Ευρώπη για να προσφέρει στην Τουρκία τη βίζα, έχει ζητήσει αλλαγές στον αντιτρομοκρατικό νόμο, ο οποίος σύμφωνα με τους επικριτές του χρησιμοποιείται για διώξεις αθώων πολιτών. Η Τουρκία έχει αρνηθεί να προχωρήσει στις σχετικές αλλαγές.

Απειλείται η ελευθερία του Τύπου

Οι τελευταίες συλλήψεις στην τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ είναι ακόμη μία απόδειξη ότι οι αρχές έχουν υιοθετήσει ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στα ΜΜΕ που ασκούν κριτική. Σύμφωνα με την Τουρκική Ένωση Δημοσιογράφων έχουν κλείσει σχεδόν 170 Μέσα και περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια του 2016.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα