Γερμανικός Τύπος: Πολεμικοί τόνοι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Με την νέα όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ασχολείται εκτενώς ο γερμανικός Τύπος, καθώς επικρατεί ανησυχία για την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία το 2019, χρονιά εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στα σχετικά δημοσιεύματα καταγράφεται ακόμα ο φόβος για επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο. «Η διένεξη για τα θαλάσσια σύνορα και τις εδαφικές αξιώσεις στο Αιγαίο ανάμεσα στις δύο χώρες απειλείται να κλιμακωθεί επισημαίνει η Westdeutsche Zeitung. «Τουρκικά μαχητικά παραβίασαν πολλές φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο, η ελληνική κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση, καταρχήν λεκτικά» περιγράφει την κατάσταση. Η εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά και στις πρόσφατες δηλώσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Αποστολάκη αλλά και σε εκείνες του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

Η αυστριακή Kronen αναφέρεται στην αυξανόμενη τάση της τουρκικής πλευράς να αμφισβητεί την ελληνικότητα ορισμένων νησιών και συνεχίζει: «Η Ελλάδα και η Τουρκία μπορεί να είναι επίσημα σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αλλά βγαίνουν στην επιφάνεια συνεχώς διενέξεις. Οι εχθρικές πράξεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα συσσωρεύτηκαν το 1974 με την κρίση στην Κύπρο, όταν μετά από τουρκική εισβολή στο βόρειο τμήμα του νησιού παραλίγο να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες.»

«Αυτήν την εποχή υπάρχουν πολλές διενέξεις στο Αιγαίο» συνεχίζει ο αρθογράφος. «Πολλά μικρά και συχνά ακατοίκητα νησιά καθιστούν ασαφή τα θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες. Τα περασμένα χρόνια συχνά καταγράφηκαν αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία, όπως και σε μαχητικά αεροσκάφη. Συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα και κατά συνέπεια, σε ποια από τις δύο χώρες ανήκουν ορισμένες βραχονησίδες, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα».

Δύσκολη χρονιά για την Τουρκία, χαρακτηρίζει το 2019, η Tageszeitung του Βερολίνου. Στο κείμενο αναφέρεται μεγάλη διαδήλωση συνδικάτων που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη. Η τουρκική τηλεόραση «αγνόησε» τη διαδήλωση, οι μεγάλες εφημερίδες αφιέρωσαν μόνο λίγες γραμμές.

«Σε πολλές εμφανίσεις του ο πρόεδρος Ερντογάν προειδοποίησε την αντιπολίτευση ότι θα πληρώσει υψηλό τίμημα, εάν κατέβει σε διαδηλώσεις. Προφανώς η κυβέρνηση φοβάται μήπως εμφανιστούν κίτρινα γιλέκα και στην Τουρκία. Ο φόβος είναι τόσο μεγάλος, που λέγεται ότι η αστυνομία ετοιμάζεται να εμποδίσει την κατασκευή τέτοιων γιλέκων, κάτι που επίσης λέγεται ότι έχει ξεκινήσει σε πολλές επαρχίες της χώρας. Ο λόγος της υστερίας σε κυβερνητικό επίπεδο έγκειται στο ότι η οικονομική κρίση θα μπορούσε να βρει έκφραση στις εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ποιος θα γίνει δήμαρχος στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη έχει σημασία σε ολόκληρη τη χώρα. Γι αυτό και η κυβέρνηση κάνει το παν είτε για να υποβαθμίσει τις διαστάσεις της κρίσης είτε να την παρουσιάσει ως επίθεση από το εξωτερικό.»

Ο γερμανός αρθρογράφος περιγράφει με ζοφερά χρώματα την τουρκική οικονομία, την εναγώνια αναζήτηση νέων για δουλειά, την αύξηση των πτωχεύσεων και γενικότερα τις αρνητικές προοπτικές της χώρας.

ΠΗΓΗ: dw.com

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα