Γερμανικοί έπαινοι στην Ελλάδα για την έξοδο από τα υπερβολικά ελλείμματα

Θετικά είναι τα γερμανικά δημοσιεύματα για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση κάνει λόγο για μια «καλή είδηση» και προσθέτει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαλλάσσει την πληττόμενη από την κρίση χώρα μετά από οκτώ χρόνια από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Από το 2009 βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον της Ελλάδας, η οποία διασώθηκε επανειλημμένα από τη χρεοκοπία κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης, μια διαδικασία λόγω του ότι το δημοσιονομικό της έλλειμμα υπερέβαινε τακτικά το ανώτατο όριο του 3% του ΑΕΠ. Το 2009 το έλλειμμα είχε ανέλθει μάλιστα σε 15,1% του ΑΕΠ», υπογραμμίζει το Spiegel Online.
«Η Κομισιόν θέλει να τερματίσει τη διαδικασία για το έλλειμμα», αναφέρει στην ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Όπως σημειώνει στην ιστοσελίδα της, «η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι σύμφωνα με την Κομισιόν και πάλι σε τάξη».

Ο τερματισμός της διαδικασίας κατά της Ελλάδας «θα ήταν ένα θετικό μήνυμα, το οποίο θα πρέπει όμως ακόμη να εγκρίνουν τα κράτη μέλη της ΕΕ».

Η Handelsblatt αναφέρει ότι «η σύσταση της Κομισιόν ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη και σημειώνει ότι η Ελλάδα πέτυχε δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,7% το 2016 ενώ και η φετινή χρονιά αναμένεται να κλείσει με δημοσιονομικό έλλειμμα 1,2% του ΑΕΠ, αισθητά κάτω από το ευρωπαϊκό όριο του 3%», επισημαίνει η Handelsblatt.

Η Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη τη σύσταση της Κομισιόν, γράφει ότι ο «ελληνικός προϋπολογισμός είναι ξανά σε τάξη». Όπως σημειώνει, «μετά από οκτώ χρόνια πολιτικής λιτότητας η Ελλάδα έλαβε την πιστοποίηση της Κομισιόν ότι ο προϋπολογισμός της δεν παραβιάζει πλέον τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς».

Η εφημερίδα του Μονάχου διευκρινίζει ότι «τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει ακόμη να εγκρίνουν αυτό το βήμα, κάτι που αναμένεται όμως να συμβεί. Μετά την απαλλαγή της Ελλάδας θα έμεναν τρία κράτη εναντίον των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος: η Γαλλία, η Ισπανία και η Μ. Βρετανία».

«Η Ελλάδα πετυχαίνει ένα ορόσημο και δεν παραβιάζει πλέον το έλλειμμα», γράφει η Neue Zürcher Zeitung

Ανταπόκριση στην ηλεκτρονική έκδοση της Rheinische Post αναφέρεται στα σχέδια επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχεια της χρηματοδότησής της μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος δανεισμού. Όπως σημειώνεται, «τρία χρόνια μετά την τελευταία έκδοση η Αθήνα σχεδιάζει τώρα ένα νέο ομόλογο».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα