Γερμανία: Τελεσίγραφο τριών ημερών από Ζεεχόφερ σε Μέρκελ

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στη Γερμανία, μετά το τελεσίγραφο τριών ημερών που έστειλε ο Χορστ Ζέεχοφερ στην κυβερνητική έταιρό του, Άγκελα Μέρκελ, με το οποίο την πιέζει να αλλάξει στάση στο προσφυγικό.

Αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή μέσα στις επόμενες 72 ώρες, τότε θα υποβάλει την παραίτηση του τόσο από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών όσο και από τη θέση του επικεφαλής του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

Αυτό που ζητά ο Ζέεχοφερ είναι να επιβληθούν μονομερή μέτρα ελέγχου στα σύνορα της Γερμανίας προκειμένου να μειωθούν οι αφίξεις μεταναστών στη χώρα με την Μέρκελ να επιμένει ότι πρέπει σε μια πιο ευρωπαϊκή λύση.

Δεν είναι οριστική η απόφαση Ζέεζοφερ για παραίτηση

Στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν εκ νέου με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) σήμερα Δευτέρα, παρέπεμψε ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ όσον αφορά την πρόθεσή του να παραιτηθεί και από τα δύο αξιώματα, με δηλώσεις που έκανε αρκετές ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

«Σήμερα θα συζητήσουμε και πάλι με το CDU. Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στο κεντρικό ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων. Προσέφερα το αξίωμά μου και θα συνεχίζω να το κάνω για τις τρεις επόμενες ημέρες. Ελπίζω να υπάρξει συμφωνία. Πρόκειται για παραχώρηση εκ μέρους μου», είπε ο κ. Ζεεχόφερ.

Προσπάθησαν να του αλλάξουν γνώμη

Η δήλωση του γερμανού υπουργού Εσωτερικών πραγματοποιήθηκε ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και διαβουλεύσεων με ηγετικά στελέχη του κόμματός του, τα οποία, όπως αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, προσπάθησαν να τον πείσουν να μην επιμείνει στην απόφασή του για παραίτηση, εφόσον η άλλη πλευρά δεν υπαναχωρήσει.

Ο κ. Ζεεχόφερ, κατά την αποχώρησή του από τις διαβουλεύσεις, τόνισε κατ’ επανάληψη ότι το ζήτημα είναι το συμφέρον της Γερμανίας, αλλά και η ικανότητα του κυβερνητικού συνασπισμού ν’ ασκεί τα καθήκοντά του.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει, επικαλούμενα πληροφορίες, την πρόταση του Χορστ Ζεεχόφερ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Χριστιανοκοινωνιστών να παραιτηθεί από την κυβέρνηση και την ηγεσία προκειμένου ν’ αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Άγκελα Μέρκελ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα