Γερμανία: Σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης στο νεοναζιστικό AfD

Αντιμέτωπη με σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης βρίσκεται η αντιπρόεδρος του νεοναζιστικού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) Αλίς Βαϊντέλ, μετά τις αποκαλύψεις ότι η τοπική οργάνωση της εκλογικής της περιφέρειας έλαβε περίπου 130.000 ευρώ πριν από τις εκλογές για την προεκλογική της εκστρατεία.

Όπως αποκαλύπτουν η Süddeutsche Zeitung και οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί WDR και NDR, πρόκειται για χρήματα που εμβάστηκαν κατά το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2017 σε 18 δόσεις των 9.000 ελβετικών φράγκων στον τραπεζικό λογαριασμό της AfD στην περιοχή του Μπόντενζεε από φαρμακευτική εταιρία της Ζυρίχης, με την αιτιολογία: «Εκλογική δωρεά για την Αλίς Βαϊντέλ».

Η δωρεά ωστόσο θεωρείται παράνομη, καθώς προέρχεται από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ, όπως αποκαλύπτουν τα ΜΜΕ που διεξήγαγαν την έρευνα, η κυρία Βαϊντέλ είχε ενημερωθεί σχετικά ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Η ίδια η αντιπρόεδρος της AfD, σε γραπτή δήλωσή της, επισήμανε ότι επέστρεψε τα χρήματα, τα εμβάσματα όμως εστάλησαν μόλις τον περασμένο Απρίλιο. Ισχυρίστηκε δε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία. Σύμφωνα πάντως με τη σχετική νομοθεσία, παράνομες δωρεές πρέπει είτε να επιστρέφονται άμεσα στον δωρητή είτε, σε περίπτωση που διαπιστώθηκαν με καθυστέρηση, να αποστέλλονται στον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

«Εάν αληθεύει ότι η κυρία Βαϊντέλ γνώριζε για τις δωρεές, τότε κατά τη γνώμη μου φέρει την κύρια ευθύνη. Και αν αποδειχθεί ότι πράγματι το θέμα αφορά παράνομες δωρεές, τότε περιμένω να παραιτηθεί τόσο από το αξίωμά της στο κόμμα όσο και από βουλευτής», δήλωσε σε WDR, NDR και Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης της AfD στην Βάδη-Βυρτεμβέργη, ο Ραλφ Οτσκάρα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα