Γερμανία: Κατά του μεγάλου συνασπισμού η νεολαία του SPD

Αναμένω από το πρόεδρο του κόμματος Martin Schulz ότι θα παραπέμψει απόψε (σ.σ. κατά τις συζητήσεις του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Frank-Walter Steinmeier, την καγκελάριο Merkel και το πρόεδρο του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας Horst Seehofer) στην πρόσφατη απόφαση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) ότι δεν θα προχωρήσουμε σε μεγάλο συναπισμό (μαζί τους).

Μόνο το Συνέδριο την επόμενη εβδομάδα μπορεί να αναθεωρήσει αυτήν την απόφαση. Δεν είναι επιτρεπτό να πιεστούμε να κάνουμε μεγάλο συνασπισμό επειδή είναι βολικό για τους Χριστιανοδημοκράτες», είπε ο Kevin Kinert ο νέος επικεφαλής της νεολαίας του Κόμματος σε συνέντευξή του στην «Neue Osnabrücker Zeitung».

Ο Frank Bsirske επικεφαλής του Ενιαίου Συνδικάτου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Γερμανίας (Ver.di) κάλεσε από την πλευrά του το SPD να προχωρήσει σε σοβαρές συζητήσεις για να σχηματισθεί κυβέρνηση: «Σε πολλούς ψηφοφόρους θα ήταν ασφαλώς δύσκολα κατανοητό εάν το SPD δεν προχωρήσει σε σοβαρές διερευνητικές συζητήσεις για το τί μπορεί να επιτευχθεί με ένα νέο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες. Εάν αποτύχουν και αυτές οι συζητήσεις όπως για την «Τζαμάικα», θα πρέπει μολαταύτα το SPD να προσπαθήσει να καταστήσει δυνατή μια σταθερή κυβέρνηση (ενν. ανοχή σε κυβέρνηση μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών)».

Τις προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμανία επιβάρυνε όμως η συγκατάθεση του χριστιανοκοινωνιστή (CSU) υπουργού Γεωργίας Christian Schmidt στην ψήφιση της παράτασης της χρήσης του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη για ακόμη πέντε χρόνια στην Ε.Ε., παρά την αντίθετη γνώμη τόσο της καγκελαρίας όσο και του κυβερνητικού εταίρου (των Χριστιανοδημοκρατών) SPD.

«Αυτό το οποίο διέπραξε ο κ. Schmidt αποτελεί καταστρατήγηση του Συντάγματος», δήλωσε ο Carsten Schneider, διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στο πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ARD, ο οποίος πρόσθεσε ότι «οι κεντρόφυγες δυνάμεις εντός των Χριστιανοδημοκρατών και η ασαφής εσωκομματική κατάσταση η οποία υπάρχει εντός του CSU, καθιστά τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Τη δυνατότητα για έναν νέο μεγάλο συνασπιμό δεν την βλέπω προς το παρόν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, η -θεωρούμενη και ως μία εκ των διαδόχων της καγκελαρίου Merkel- χριστιανοδημοκράτις πρωθυπουργός του κρατιδίου του Ζάαρλαντ Annegret Kramp-Karrenbauer εξέφρασε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) την κατανόησή της για την αντίδραση του SPD επί του θέματος αυτού, και τάχθηκε υπέρ «του μεγάλου συνασπισμού για να δημιουργηθεί μια σταθερή κυβέρνηση. Μόνον εάν αυτό δεν επιτευχθεί θα μπορούσε να γίνει κυβέρνηση μειοψηφίας», όπως είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα