Γερμανία: Η Τουρκία δεν θα γίνει μέλος της Ε.Ε. όσο θα την κυβερνά ο Ερντογάν

Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ , κλιμακώνοντας την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 24ης Σεπτεμβρίου, στην οποία το «Τουρκικό» έχει αναβαθμιστεί σε επίμαχο ζήτημα. 

Οι παραπάνω δηλώσεις του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στη γερμανική εφημερίδα Bild, πέραν της όποιας εσωτερικής απήχησης, αναμένεται να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία συνεχώς πυροδοτείται, ιδίως και μετά την προτροπή του Ερντογάν προς τους Τούρκους της Γερμανίας να μην ψηφίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

«Είναι σαφές ότι με αυτή την κατάσταση, η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της Ε.Ε.», δήλωσε ο Γκάμπριελ. «Όχι επειδή δεν τη θέλουμε, αλλά επειδή η τουρκική κυβέρνηση και ο Ερντογάν κινούνται με ταχύτητα προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που πρεσβεύει η Ευρώπη».

Είναι γνωστό ότι πολλοί ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών κρατούν κάθετα αρνητική στάση μπροστά στο κύμα καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του Ερντογάν εναντίον των αντιπάλων της μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Συγχρόνως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν στην πράξη ανασταλεί, αν και η Τουρκία παραμένει υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας εκφράζουν φόβους ότι οι νέες, σαρωτικές εξουσίες που απέκτησε ο Ερντογάν στο δημοψήφισμα του Απριλίου σημαίνουν ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τις δημοκρατικές αξίες.

Ο Ερντογάν απαντά ότι η μετατροπή του τουρκικού πολιτεύματος σε προεδρικό ήταν απαραίτητη για την αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων για την ασφάλεια της Τουρκίας τόσο εντός της χώρας όσο και πέραν των συνόρων της.

Νωρίτερα φέτος ο Ερντογάν προκάλεσε οργή στο Βερολίνο όταν κατηγόρησε τις γερμανικές αρχές πως συμπεριφέρονται σαν ναζί.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα