Γερμανία: Διαδηλώσεις ακροδεξιών κατά των προσφύγων

Με κεντρικό μήνυμα την αντίθεσή τους στο Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και συνθήματα κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της Καγκελαρίου Μέρκελ, διαδηλώνουν αυτή την ώρα περί τα 700 άτομα στο κέντρο του Βερολίνου. Σε εξέλιξη βρίσκεται παράλληλη, αντιφασιστική διαδήλωση, με πολύ περισσότερους συμμετέχοντες.

Οι δύο διαδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφάλειας, με περισσότερους από 1.500 αστυνομικούς να περιφρουρούν τις περιοχές απ’ όπου θα περάσουν οι διαδηλωτές και μεγάλα τμήματα του κέντρου της πόλης να έχουν αποκλειστεί. «Η Μέρκελ έκλεψε τη χώρα, να την δώσει πίσω, διαφορετικά θα έρθουν να την πάρουν οι Σάξονες με το αεροβόλο τους», τραγουδούν οι συμμετέχοντες στην ξενοφοβική διαδήλωση, παραφράζοντας παλιό γερμανικό παιδικό τραγούδι, με ευθεία αναφορά στην Σαξονία, όπου η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) αναδείχθηκε στις προηγούμενες εκλογές η ισχυρότερη πολιτική δύναμη, με ποσοστό 27%. «Δεν σας αρέσουν τα πογκρόμ; Τότε επαναπατρισμός!» και “Ευρώπη-φρούριο”, είναι κάποια ακόμη από τα κεντρικά συνθήματα των διαδηλωτών.

Νωρίτερα στο Βερολίνο ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες του Καθεδρικού Ναού, όπου πραγματοποιήθηκε Οικουμενική Δοξολογία για την συμπλήρωση 100 ετών από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην Δοξολογία συμμετείχαν οι επικεφαλής των Εκκλησιών της Γερμανίας, μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος. «Γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε ξανά και ξανά την υπενθύμιση για το πού οδηγούμαστε όταν τα έθνη αρχίζουν να κλείνονται στον εαυτό τους και να ονειρεύονται το μεγαλείο τους», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας Μάρκους Ντρέγκε και απηύθυνε έκκληση για τήρηση του «Οικουμενικού Χάρτη» που υιοθέτησαν οι ευρωπαϊκές Εκκλησίες το 2001. «Αυτός είναι ο δρόμος, τον οποίο θέλουμε όλοι οι Χριστιανοί στην Ευρώπη, προκειμένου να έχουμε ειρήνη», δήλωσε ο Ευαγγελικός Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε ότι όλοι όσοι υπέγραψαν τον Χάρτη δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για μια ανθρώπινη και κοινωνική Ευρώπη.

Διαφορετική όμως είναι η άποψη που εξέφρασε ο αρχηγός της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλεξάντερ Γκάουλαντ σχετικά με τις εκδηλώσεις για το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την συμμετοχή της ‘Αγγελα Μέρκελ σε αυτές. «Το βρίσκω λάθος να ξαναγράφουμε αργότερα την Ιστορία και να συμμετέχουμε στις γιορτές των νικητών. Ναι, χάσαμε τον πόλεμο και ναι, η πολιτική που οδήγησε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε πολλούς υπεύθυνους. Αλλά και η γερμανική αδεξιότητα ήταν τουλάχιστον εξίσου συμμέτοχη. Δεν μπορούμε όμως στο τέλος μιας ιστορικής κατάστασης, η οποία έχει κλείσει, να συντασσόμαστε με την πλευρά των νικητών και να βαδίζουμε δίπλα στον κ. Μακρόν στην Αψίδα του Θριάμβου», δήλωσε ο κ. Γκάουλαντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα