Γερμανία-Γαλλία:Παρέμβαση της Frontex και χωρίς αίτημα κράτους

ImageHandler

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε επιστολή με την οποία ζητούν ενίσχυση της Frontex και εξουσιοδότησή της προκειμένου σε εξαιρετικές περιπτώσεις να δρα ακόμη και χωρίς σχετικό αίτημα κράτους-μέλους, απηύθυναν στον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρη Αβραμόπουλο οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας Τόμας Ντε Μεζιέρ και Μπερνάρ Καζνέβ, σύμφωνα με το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Σε ανάλογο δημοσίευμα, η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung σημειώνει ότι πρόκειται για ένα πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα, καθώς παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών, ωστόσο τονίζει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλει στο μέλλον να αποφύγει καταστάσεις όπως αυτή που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα.

«Η Αθήνα αντιδρούσε επί εβδομάδες στην ευρωπαϊκή βοήθεια και την ζήτησε μόνο όταν τα άλλα κράτη-μέλη την απείλησαν με την de facto αποβολή της Ελλάδας από την Ζώνη Σένγκεν», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ZDF, στο οποίο παρουσιάστηκε η επιστολή των δύο υπουργών Εσωτερικών, η Κομισιόν καλείται να διευρύνει τους κανόνες της Σένγκεν «ώστε η Frontex να μπορεί γρήγορα να κληθεί στη βάση μίας αξιολόγησης κινδύνου που θα γίνεται από την ίδια την Frontex, σε περίπτωση σοβαρών ελλείψεων στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων».

Στην επιστολή τους επισημαίνουν ακόμη ότι «σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα πρέπει η Frontex να μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση ομάδων άμεσης δράσης με δική της ευθύνη». Ως τώρα, τέτοια κινητοποίηση ήταν δυνατή μόνο εφόσον ένα κράτος-μέλος το ζητούσε και τα άλλα κράτη-μέλη συμφωνούσαν.

Όπως αναφέρει και η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να παρουσιάσει στις 15 Δεκεμβρίου σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της Frontex, ενώ αυτή την στιγμή συζητούνται διάφορα μοντέλα προκειμένου να ανταποκριθούν στις γερμανογαλλικές απαιτήσεις.

Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, η μία επιλογή είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει σχέδιο δράσης, το οποίο θα θεωρηθεί εγκεκριμένο εφόσον κανένα κράτος-μέλος ή καμία επαρκής πλειοψηφία κρατών-μελών δεν διαφωνήσουν εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος, ενώ μια άλλη επιλογή είναι να ψηφίσουν με ειδική πλειοψηφία οι υπουργοί Εσωτερικών.

«Η διαμόρφωση του σχεδίου είναι πολιτικά ευαίσθητη, διότι παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών» επισημαίνει η εφημερίδα, αλλά τονίζει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θέλει στο μέλλον να αποφύγει καταστάσεις όπως στην Ελλάδα.

«Η Αθήνα αντιδρούσε επί εβδομάδες στην ευρωπαϊκή βοήθεια και την ζήτησε μόνο όταν τα άλλα κράτη-μέλη την απείλησαν με την de facto αποβολή της Ελλάδας από την Ζώνη Σένγκεν», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Αυτό είναι σίγουρα μια συνέπεια του ότι εδώ και χρόνια παρακολουθούμε ότι μια κοινή ευθύνη, η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, εν μέρει δεν εκπληρώνεται από τα κράτη-μέλη. Αυτό οδηγεί σε μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό της ΕΕ, για αυτό μπορώ να κατανοήσω πολύ καλά αυτή την συζήτηση», δήλωσε στο ZDF ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Σε ό,τι αφορά την έγκριση ενός τέτοιου σχεδίου, ο κ. Σούλτς παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή, λόγω της προσφυγικής πολιτικής, υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της ΕΕ.

«Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα μεταξύ άλλων επειδή τα εξωτερικά σύνορα δεν φυλάσσονται αποτελεσματικά. Για αυτό σίγουρα αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να μιλάμε για μια Ευρώπη της ομοφωνίας» πρόσθεσε.

Στο ίδιο ρεπορτάζ ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Λάμπσντορφ χαρακτήρισε «σχετική» την κυριαρχία σε εποχές μαζικού προσφυγικού κύματος και τόσο μεγάλων κρίσεων. «Η κυριαρχία της ΕΕ να φυλάει τα εξωτερικά της σύνορα είναι πραγματικά σημαντική και ωφελούνται όλα τα κράτη-μέλη από αυτό», δήλωσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα