Γερμανία:Ανησυχητική η καταστολή της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία

zman“Πολύ ανησυχητική” χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης την καταστολή της ελευθερίας του Τύπου από τις τουρκικές αρχές, με αφορμή τις συλλήψεις δημοσιογράφων και στελεχών της εφημερίδας Τζουμχουριέτ.

Ο Στέφαν Ζάιμπερτ υπενθύμισε ότι το ζήτημα των ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης και της ελευθεροτυπίας, αποτελεί κεντρικό σημείο στις συνομιλίες με την Τουρκία για την ενδεχόμενη μελλοντική ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να κάνει σαφή στην Άγκυρα τη θέση του όσον αφορά το θέμα αυτό.

“Εχουμε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο οι ενέργειες σε βάρος του διευθυντή (της Τζουμχουριέτ) Μουράτ Σαμπουντζού και των συναδέλφων του συνάδουν με τις αρχές του κράτους δικαίου” είπε ο Ζάιμπερτ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πάντως ότι δεν θα διακοπούν οι συνομιλίες με την Τουρκία και ότι δεν συζητείται η επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα. Σημείωσε ότι η Γερμανία δεν θα διακόψει τις επαφές της με την Τουρκία, μολονότι έχει θορυβηθεί από την καταστολή σε βάρος του Τύπου.

Ο Σαμπουντζού και άλλοι δημοσιογράφοι της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας κατηγορούνται ότι διέπραξαν εγκλήματα υπέρ των Κούρδων ανταρτών του PKK και της “τρομοκρατικής” οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα