Γαλλική πολιτική παρουσία και αμερικανική παρέμβαση στην κυπριακή ΑΟΖ

Ενώ η γαλλική κυβέρνηση κάνει σαφείς τις προθέσεις της προς την Άγκυρα με τη σημερινή επίσκεψη της υπουργού Άμυνας στην Κύπρο, ο αμερικανικός παράγοντας παρεμβαίνει στρατηγικά στην περιοχή, αφού κάνοντας χρήση των στρατιωτικών δυνατοτήτων που διαθέτει, μπλοκάρει όλες τις λειτουργίες της τουρκικής αεροπορίας μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πράγματι, τη στιγμή που η υπουργός ‘Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί βρίσκεται στην Κύπρο για μονοήμερη επίσκεψη, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush» πλέει πολύ κοντά στην περιοχή της γεώτρησης και ενεργοποιεί αναλόγως των συνθηκών τα υπερσύγχρονα συστήματα αδρανοποίησης των συχνοτήτων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που διαθέτει, όταν αυτά επιχειρούν πολύ κοντά στο «West Capella».

Η πρακτική αυτή των ΗΠΑ -μήνυμα προς στην Άγκυρα – είχε ξεκινήσει λίγο πριν αρχίσουν οι γεωτρήσεις νότια του οικοπέδου 11 της κυπριακής ΑΟΖ και ενώ η τουρκική πλευρά επιχειρούσε να ανεβάσει την ένταση στο κόκκινο.

Οι έγκυρες πηγές από τις οποίες προέρχονται οι παραπάνω πληροφορίες επισημαίνουν ότι μαζί με το «George H.W. Bush» στην περιοχή πλέουν και τα πλοία της ομάδας κρούσης που συνήθως το συνοδεύουν.

Παράλληλα αναμένεται ότι εντός της ημέρας η γαλλική εταιρεία Total ή το κυπριακό Υπουργείο Ενέργειας θα προβούν σε επίσημη ανακοίνωση για τις εργασίες του γεωτρύπανου στο τεμάχιο 11 -κοίτασμα «Ονησιφόρος»- της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι ανακοινώσεις αυτές φαίνεται ότι έχουν προγραμματιστεί να συμπέσουν με τη σημερινή επίσκεψη στην Κύπρο της υπουργού ‘Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, η οποία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό της Χριστόφορο Φωκαΐδη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η  κ. Παρλί θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες που έχουν καταπλεύσει στην Κύπρο, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής στον Λίβανο. Η επίσκεψη αυτή μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς το Παρίσι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα ενεργειακά, λόγω εμπλοκής της Total στις έρευνες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «δεν υπάρχει εμπόδιο στις εργασίες» ενώ πρόσθεσε πως η Τουρκία επαναλαμβάνει τις τακτικές της, αλλά η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» εξακολουθεί να πλέει εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, νοτιοδυτικά της Πάφου, ενώ στην περιοχή κινείται και φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας.

Οι έλεγχοι στην πλατφόρμα και οι προπαρασκευαστικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται ότι το τρυπάνι θα φθάσει σε βάθος τεσσάρων χιλιάδων ποδών.

Με βάση τον προγραμματισμό της Κοινοπραξίας ΕΝΙ – Total, η προπαρασκευαστική γεώτρηση θα διαρκέσει 75 ημέρες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα