Γαλλία: «Όχι στον αντισημιτισμό» φώναξαν χιλιάδες, αποδοκιμάστηκαν Λεπέν – Μελανσόν

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών υπουργοί, πολιτικοί και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, έδωσαν το παρόν, την Τετάρτη το απόγευμα, στην πορεί στο Παρίσι στη μνήμη της Μιρέιγ Νολ, ηλικιωμένης εβραίας η δολοφονία της οποίας αναζωπύρωσε την ανησυχία για την άνοδο του αντισημιτισμού στη Γαλλία.

Οι συμμετέχοντες σε αυτή την «λευκή πορεία», των οποίων ηγούνταν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών με λευκά τριαντάφυλλα στα χέρια, διέσχισαν απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων προτού συγκεντρωθούν μπροστά από το κτήριο της οικίας του θύματος, εκεί όπου δολοφονήθηκε η 85χρονη την περασμένη Παρασκευή, στο ανατολικό τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στην κορυφή της πορείας, την οποία οργάνωσε το Αντιπροσωπευτικό Συμβούλιο Εβραϊκών Θεσμών της Γαλλίας (Crif), βρίσκονταν υπουργοί και υφυπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης. Μεταξύ τους, ο Ζεράρ Κολόμπ (Εσωτερικών), η Φρανσουάζ Νισέν (Πολιτισμού) και ο Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ (Παιδείας).

Το παρόν επίσης έδωσαν στελέχη κομμάτων, όπως ο πρόεδρος του του κυβερνώντος, κεντρώου LREM Κριστόφ Καστανέρ, ο πρόεδρος των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών (αξιωματική αντιπολίτευση) Λοράν Βοκιέ, ο πρόεδρος της Γερουσίας, άνω σώματος του γαλλικού κοινοβουλίου Ζεράρ Λαρσέ (επίσης Ρεπουμπλικανός), η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό και ο γενικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Πιερ Λοράν.

Αποχώρησαν αποδοκιμαζόμενοι Λεπέν – Μελανσόν

Η άφιξη του επικεφαλής της αριστερής «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ζαν-Λουκ Μελανσόν και της προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, τη συμμετοχή των οποίων δεν επιθυμούσε το Crif, προκάλεσε αναστάτωση και σύγχυση μεταξύ των διαδηλωτών, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Παρ’ όλα αυτά οι δύο αρχηγοί αποφάσισαν να παραβρεθούν, με συνέπεια να προκληθούν επεισόδια και να εισπράξουν την επιθετικότητα ορισμένων διαδηλωτών.

Ο Ζαν-Λουκ Μελανσόν αποχώρησε άμεσα, η Μαρίν Λεπέν όμως παρέτεινε όσο μπόρεσε την παραμονή της, έως ότου αναγκάστηκε να αποχωρήσει υπό την προστασία των γαλλικών ΜΑΤ (CRS).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα