Γαλλία: Πυρ ομαδόν κατά Ε. Μακρόν από επικριτές και συμμάχους του

Πυρά μερίδας των συμμάχων του, των ΜΜΕ αλλά και της αντιπάλου του Marine Le Pen, δέχτηκε σήμερα  ο επικρατέστερος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο της Γαλλίας, ο Emmanuel Macron, που τον επέκριναν καθώς ενεργεί σαν να θεωρεί δεδομένη τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η επίσκεψη του Macron στο διάσημο μπαρ-εστιατόριο Left Bank τη νύχτα της Κυριακής μετά τη νίκη του στον πρώτο γύρο τροφοδότησε τη φαρέτρα των αντιπάλων του, που του καταλόγισαν ότι επιδεικνύει ρηχή κι αλαζονική συμπεριφορά.

Ο 39χρονος πρώην τραπεζίτης επικράτησε της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς και κατέλαβε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, ενώ οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν την άνετη νίκη του στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου.

Ο Macron ανέβηκε στη σκηνή για να ευχαριστήσει τους υποστηρικτές του σε μια 15λεπτη ομιλία κατά τη διάρκεια της οποίας σχημάτισε με τα δάχτυλά του το σήμα της νίκης προτού πάει με συνεργάτες του και γνωστές προσωπικότητες της Γαλλίας στη χλιδάτη μπρασερί La Rotonde.

«Χτυπούσε ο ένας την πλάτη του άλλου με όλη την παρέα των διασήμων» σημείωσε η Le Pen κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε λαϊκή αγορά κοντά στο Παρίσι σήμερα.

«Δείχνει ότι αυτός ο αλαζονικός θίασος νομίζει ότι έχει ήδη κερδίσει και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με την χώρα».

Ο κεντρώος Macron, που θα γίνει ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας εάν εκλεγεί, δεν προέβη σε δηλώσεις μία ημέρα μετά τις εκλογές, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στη Le Pen η οποία αναζήτησε την υποστήριξη των ψηφοφόρων στη βόρεια Γαλλία, μια περιοχή όπου τα ποσοστά ανεργίας είναι υψηλά.

Η Marine Le Pen επιτέθηκε στον αντίπαλό της καταλογίζοντάς του ότι είναι «αδύναμος» μπροστά στην τρομοκρατία.

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Γαλλίας, των Συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έχουν ήδη δηλώσει ότι στηρίζουν τον Macron. Όπως επίσης ο πρόεδρος της χώρας Francois Hollande και ο μεγάλος ηττημένος από την κεντροδεξιά παράταξη, ο Francois Fillon.

Εντούτοις το να επικρατήσει εφησυχασμός θα μπορούσε από μόνο του να αποτελέσει κίνδυνο για την προσπάθεια του Macron να καταλάβει τον προεδρικό θώκο. Άλλωστε σύμφωνα με τους δημοσκόπους, η χαμηλή συμμετοχή θα απέβαινε σε όφελος της Le Pen.

Πολιτικοί αναλυτές αντιπαραθέτουν τον τρόπο που ενεργεί ο Emmanuel Macron με τη συμπεριφορά του Ζακ Σιράκ το 2002 όταν ο Jean-Marie Le Pen, ο πατέρας της Marine Le Pen, προκάλεσε σοκ καταφέρνοντας να καταλάβει τη δεύτερη θέση.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, ο Jacques Chirac προχώρησε σε διάγγελμα διάρκειας πέντε λεπτών. Κατόπιν κέρδισε τον Le Pen στον τελικό γύρο.

«Εκείνος (ο Macron) αστόχησε τελείως, όπως το είχε θέσει κάποτε ο Charles de Gaulle», δήλωσε ο Jean-Christophe Cambadélis, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αναφερόμενος στην αυτοκριτική του Γάλλου ηγέτη διότι δεν αντιλήφθηκε τη σημασία της φοιτητικής εξέγερσης του 1968.

«Δεν μου φάνηκε ότι κατά τις πρώτες 48 ώρες ο δημοκρατικός υποψήφιος ανταποκρίθηκε στην αποστολή της απόκρουσης των επιθέσεών της» (της Le Pen), συμπλήρωσε ο Cambadélis.

«ΚΑΚΗ ΑΡΧΗ»

Κάποιοι άλλοι κατηγόρησαν τον Macron για ύβρεις.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Libération έγραψε ότι ο Macron «ήδη φαντάζεται τον εαυτό εκεί». Η οικονομική Les Echos επισημαίνει ότι ο κεντρώος υποψήφιος έκανε «λάθος αρχή».

Πολλοί εξάλλου ήταν εκείνοι που συνέκριναν το δείπνο στο La Rotonde, ένα εκλεπτυσμένο μπαρ, στο οποίο σύχναζαν καλλιτέχνες όπως ο Ernest Hemingway πριν από τον πόλεμο, με την γιορτή που οργάνωσε ο πρώην πρόεδρος Nicolas Sarkozy στο ακριβό εστιατόριο Fouquet στην καρδιά του Παρισιού το 2007.

Οι εικόνες από τη γιορτή αυτή προσέφερε πολεμοφόδια στους αντιπάλους του Nicolas Sarkozy, οι οποίοι τον παρουσίασαν ως τον πρόεδρο “bling-bling”, ένας χαρακτηρισμός που τον ακολούθησε έως το τέλος της θητείας.

«Το (εστιατόριο) Rotonde ήταν ένα λάθος» σημείωσε ο Dominique Wolton, ειδικός πολιτικών επιστημών κι επικοινωνίας στο ινστιτούτο ερευνών CNRS.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι επαναλαμβάνεται το λάθος του Fouquet ξανά».

Η ομάδα του Emmanuel Macron επιχείρησε σήμερα να αποκρούσει τις επικρίσεις.

«Έπειτα από μήνες και μήνες έργου και ψηφοθηρίας, είναι φυσιολογικό ο υποψήφιός μας να ευχαριστήσει όλα τα μέλη που μας στήριξαν» τόνισε ο Richard Ferrand, επικεφαλής του πολιτικού κινήματος του Macron.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα