Site icon The Indicator

Γαλλία: Πρώτος ο Μακρόν σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις

Ο κεντρώος Emmanuel Macron οδεύει προς τη νίκη και την εξασφάλιση της πρώτης θέσης στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας τον επόμενο μήνα, ενώ εμφανίζεται το φαβορί και για τον τελικό γύρο της 7ης Μαΐου, όπου θα επικρατήσει της αντιπάλου του, της υποψηφίας του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Marine Le Pen, κατέδειξε σήμερα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe.

Ο Macron θα εξασφαλίσει το 25,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης, την 23η Απριλίου, ενώ η Le Pen θα συγκεντρώσει 24%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση αυτή που διενεργήθηκε για λογαριασμό του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου BFM TV.

Τα ποσοστά και των δύο υποψηφίων κατέγραψαν πτώση 0,5% σε σύγκριση με προηγούμενη δημοσκόπηση του Elabe, πριν από μια εβδομάδα.

Η έρευνα καταδεικνύει επίσης ότι το ποσοστό του κεντροδεξιού Francois Fillon αυξήθηκε κατά 18% από 17%. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση που καταγράφεται από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο για την αργομισθία μελών της οικογένειάς του.
Το ποσοστό αυτό δεν είναι ωστόσο επαρκές προκειμένου να πάρει το εισιτήριο για τον β΄ γύρο του Μαΐου.

Εκεί ο Macron εμφανίζεται να επικρατεί με ποσοστό 63% των ψήφων έναντι 37% της Marine Le Pen.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη το διάστημα 28ης – 29ης Μαρτίου. Ο αριστερός υποψήφιος Jean-Luc Melenchon δείχνει να ενισχύεται, καθώς το ποσοστό του στον πρώτο γύρο ανέρχεται σε 15%, αυξημένο σε σύγκριση με το 13,5% πριν από μία εβδομάδα.

Αντιθέτως ο Σοσιαλιστής υποψήφιος Benoit Hamon βλέπει τα ποσοστά του να μειώνονται στο 10% από 11,5%.

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση του Ifop Fiducial, καταδεικνύει ότι ο Emmanuel Macron θα επικρατήσει με 26% (+0,5%) στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ η Marine Le Pen θα εξασφαλίζει ποσοστό 25,5% (+0,5%).

Στον τελικό γύρο ο κεντρώος υποψήφιος θα είναι ο νικητής συγκεντρώνοντας 60% έναντι 40% της Le Pen.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version