Γαλλία: Και άλλη υπουργική σύσκεψη απόψε παρουσία του Μακρόν

Υπουργική σύσκεψη, παρουσία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, είναι σε εξέλιξη απόψε στο Μέγαρο των Ηλυσίων, όπως έγινε γνωστό από καλά πληροφορημένες πηγές.

Εκτός από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, στη συνεδρίαση αυτή μετέχουν πολλά μέλη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ.

Νωρίτερα σήμερα ο Φιλίπ δέχτηκε στο Ματινιόν τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων κομμάτων: τον Λοράν Βοκιέ (Ρεπουμπλικανοί), τη Μαρίν Λεπέν (Εθνικός Συναγερμός), τον Ολιβιέ Φορ (Σοσιαλιστές), τον Ζαν-Κριστόφ Λαγκάρντ (UDI) και άλλους.

Ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό υπό την ιδιότητά του ως προέδρου του κόμματος Agir, διαβεβαίωσε ότι ο Εντουάρ Φιλίπ πρόκειται εντός των επόμενων ημερών να κάνει ένα “ισχυρό άνοιγμα” για να λήξει η κρίση των “κίτρινων γιλέκων”.

Την ίδια ώρα πάντως οι εκπρόσωποι της συλλογικότητας “Ελεύθερα κίτρινα γιλέκα”, που ζήτησαν την Κυριακή να υπάρξει μια “έξοδος από την κρίση” δεν θα πάνε αύριο το πρωί στο πρωθυπουργικό μέγαρο Ματινιόν για να συζητήσουν με τη γαλλική κυβέρνηση, κυρίως “για λόγους ασφαλείας”, όπως ανέφεραν δύο μέλη της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι ξεκινά κύκλο επαφών, σήμερα και αύριο, με εκπρόσωπους των πολιτικών κομμάτων και των “κίτρινων γιλέκων” σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η κρίση που προκλήθηκε με αφορμή την αύξηση των φόρων στα καύσιμα.

“Κανένα μέλος των ελεύθερων κίτρινων γιλέκων δεν θα πάει αύριο στο Ματινιόν”, είπε ο Μπενζαμέν Κοσί, μέλος αυτής της συλλογικότητας που θεωρείται μετριοπαθής και είχε δημοσιεύσει την Κυριακή ένα άρθρο στην εφημερίδα Journal du dimanche (JDD). Η Ζακλίν Μουρό, από τη Βρετάνη που είχε επίσης υπογράψει το άρθρο αυτό, είπε ότι δεν σκοπεύει να πάει στο Παρίσι επειδή δέχτηκε “πάρα πολλές απειλές” μετά τη δημοσίευση του κειμένου.

“Όλοι οι υπογράφοντες του άρθρου στην JDD δέχτηκαν απειλές και η ασφάλειά τους δεν είναι εγγυημένη. Ορισμένα κίτρινα γιλέκα έκαναν γνωστό ότι θα τους εμποδίσουν να πάνε”, επιβεβαίωσε ο Κοσί. Πρόσθεσε όμως ότι η συλλογικότητα δεν θα συμμετάσχει στις επαφές αυτές για έναν άλλο λόγο. “Από χθες, πολλοί βουλευτές του LREM εμφανίζονται στα μμε και λένε ότι η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει την πολιτική της. Και εμείς δεν επιθυμούμε να γίνουμε μαριονέτες μιας επικοινωνιακής πολιτικής”, εξήγησε.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα