Γαλλία: Ικανοποίηση για την καταδίκη της Monsanto

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η γαλλική κυβέρνηση για τη βαριά καταδίκη του αγροχημικού κολοσσού Monsanto στις ΗΠΑ, γιατί δεν είχε ενημερώσει για την επικινδυνότητα του Roundup, ενός ζιζανιοκτόνου που περιέχει γλυφοσάτη.

Η υφυπουργός Οικολογικής Μετάβασης Μπριν Πουαρσόν χαιρέτισε μια «ιστορική απόφαση» που «επιβεβαιώνει την πρωτοποριακή απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν: την απαγόρευση της γλυφοσάτης σε τρία χρόνια».

Τονίζοντας ότι η Γαλλία «πρωτοστάτησε στην κινητοποίηση στην Ευρώπη κατά της γλυφοσάτης αλλά και κατά των εντομοκτόνων που σκοτώνουν τις μέλισσες», η Πουαρσόν έγραψε στο Twitter ότι η κυβέρνηση «αγωνίστηκε για την οικοδόμηση ενός συνασπισμού ευρωπαϊκών χωρών κατά της γλυφοσάτης για 10 χρόνια».

Οι ένορκοι δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο καταδίκασαν τη Monsanto να πληρώσει περίπου 290 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στον 46χρονο Αμερικανό κηπουρό Ντουέιν Τζόνσον. Ο Τζόνσον θεωρούσε ότι τα προϊόντα της Monsanto, κυρίως το Roundup, με το οποίο ψέκαζε επί χρόνια, του προκάλεσαν καρκίνο και ότι η πολυεθνική σκόπιμα απέκρυπτε την επικινδυνότητά τους.

Ικανοποίηση για την απόφαση καταδίκης του αμερικανικού ομίλου, που πλέον ανήκει στη γερμανική Bayer, εξέφρασαν επίσης οι γαλλικές οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, το κόμμα Europe-Ecologie-Les Verts (Οικολόγοι-Πράσινοι) και τα αγροτικά συνδικάτα κατά της γλυφοσάτης.

 

πηγή    ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα