Γαλλία: Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του Μαροκινού τζιχαντιστή

Ο χωροφύλακας Αρνό Μπερλτράμ ο οποίος πήρε τη θέση μιας γυναίκας ομήρου κατά τη διάρκεια της πολιορκίας ενός σούπερ μάρκετ υπέκυψε μετά τον τραυματισμό του από πυροβολισμούς – Τέσσερις συνολικά οι νεκροί

Εκατοντάδες φίλοι, συγγενείς και τοπικοί αξιωματούχοι παρακολούθησαν σήμερα μια επιμνημόσυνη τελετή στην Τρεμπ για τα θύματα της επίθεσης ισλαμιστή μαχητή ο οποίος σκότωσε έναν χωροφύλακα και άλλους τρεις ανθρώπους στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Ο χωροφύλακας Αρνό Μπερλτράμ, 44 ετών, ο οποίος πήρε τη θέση μιας γυναίκας ομήρου κατά τη διάρκεια της πολιορκίας ενός σούπερ μάρκετ την Παρασκευή στην ήσυχη πόλη κοντά στα Πυρηναία, έλαβε μεταθανάτιο φόρο τιμής για αυτό που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε ηρωική πράξη.

Ο Μπελτράμ πέθανε το Σάββατο μετά τον τραυματισμό του από πυροβολισμούς στη διάρκεια της επίθεσης στο σουπερμάρκετ. Τα άλλα θύματα ήταν ένας αμπελουργός ο οποίος βρισκόταν σε αυτοκίνητο που έκλεψε ο επιτιθέμενος στην Καρκασόν, ένας χασάπης και ένας πελάτης του σουπερμάρκετ.
«Μια ζωή δεν μπορεί να χαθεί. Υπερβαίνει τη δυστυχία για να μας ενώσει όλους μαζί, μας καλεί να πιστέψουμε πιο δυνατά στη ζωή παρά στον θάνατο», είπε ο αρχιεπίσκοπος της Καρκασόν και της Ναρμπόν Αλέν Πλανέ στην τελετή, την οποία παρακολούθησαν επίσης εκπρόσωποι της αστυνομίας και της μουσουλμανικής κοινότητας.

«Η Γαλλία τιμά έναν μεγάλο ήρωα»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τόνισε σήμερα την ηρωική πράξη του Μπελτράμ αφού είχε μοιραστεί τις «σκέψεις και τις προσευχές» του με τα θύματα των επιθέσεων την προηγουμένη.

«Η Γαλλία τιμά έναν μεγάλο ήρωα. Ένας αξιωματικός πέθανε αφού αντάλλαξε με γενναιότητα θέση με έναν όμηρο σε τρομοκρατική επίθεση που σχετίζεται με το ISIS» [Ισλαμικό Κράτος], έγραψε στο Twitter.

Ο κόσμος απόθεσε λουλούδια και μηνύματα προς τιμήν του Μπελτράμ μπροστά από το κτίριο της χωροφυλακής στη μεσαιωνική πόλη Καρκασόν όπου ήταν η βάση του. Η γαλλική σημαία σε πολλές πόλεις, στην Εθνοσυνέλευση και σε αστυνομικά τμήματα σε όλη τη Γαλλία κυμάτιζε μεσίστια.

Ο Μακρόν αποφάσισε το Σάββατο ότι η Γαλλία θα αποτίσει εθνικό φόρο τιμής στον Μπετράμ τις επόμενες ημέρες.

«Έπεσε ως ήρωας, δίνοντας τη ζωή του για να σταματήσει τη δολοφονική επιχείρηση ενός ισλαμιστή τρομοκράτη», ανέφερε σε δήλωσή του.

Σύμφωνα με τις αρχές ο επιτιθέμενος ήταν ο Ραντουάν Λακντίν, ένας 25χρονος Γάλλος πολίτης, μαροκινής καταγωγής, από την Καρκασόν.

Ερευνούν την ανάληψη ευθύνης από το ISIS

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Εκατοντάδες ερευνητές εξακολουθούν να ελέγχουν την ανάληψη ευθύνης και να ερευνούν αν ο Λακντίμ είχε λάβει βοήθεια, σύμφωνα με το γραφείο του Μακρόν.

Οι έρευνες στο σπίτι του επιτιθέμενου χθες εντόπισαν σημειώματα που αναφέρονταν στο Ισλαμικό Κράτος, κάτι που μοιάζει με πολιτική διαθήκη καθώς και ένα τηλέφωνο και έναν υπολογιστή, δήλωσαν δικαστικές πηγές.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης τρεις αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ένα όπλο 7,65 mm και ένα κυνηγετικό μαχαίρι στο σουπερμάρκετ, δήλωσε μία πηγή.

Η αστυνομία έχει συλλάβει δύο ανθρώπους στο πλαίσιο της έρευνας – μια γυναίκα που συνδεόταν με τον Λακντίμ και έναν 17χρονο που φέρεται να ήταν φίλος του.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα