Γαλλία: Εθνική γιορτή ενόψει… τελικού Μουντιάλ

Η συγκυρία της εθνικής γιορτής για την κατάληψη της Βαστίλης, της συμπλήρωσης δύο ετών από την αιματηρή επίθεση στη Νίκαια και του τελικού Γαλλίας-Κροατίας αύριο στη Ρωσία, οδήγησε σε λήψη δρακόντειων μέτρων ασφαλείας.

Αυτό το Σαββατοκύριακο στη Γαλλία είναι ξεχωριστό λόγω της σπάνιας συγκυρίας : της σημερινής εθνικής εορτής σε μνήμη της κατάληψης της Βαστίλης και της παραμονής του αυριανού τελικού του Μουντιάλ της Ρωσίας, που κάνει την καρδιά όλων των Γάλλων να χτυπά με την ελπίδα της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Σε περίπτωση νίκης, η Λεωφόρος των Ηλύσιων θα μετατραπεί αύριο το βράδυ σε έναν μοναδικό χώρο γιορτής. Ως εκ τούτου έχει ήδη γίνει μαζική κινητοποίηση 110.000 αστυνομικών, χωροφυλάκων και άλλων οργάνων της τάξης, προκειμένου να είναι εγγυημένη η ασφάλεια των πολιτών.

Για την ώρα πάντως, κατά τη διάρκεια του πρωινού, η λεωφόρος ήταν χώρος “επίδειξης δύναμης” των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, με την παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και των προσκεκλημένων του, οι οποίοι παρακολούθησαν τα δρώμενα από ειδική εξέδρα στην πλατεία Κονκόρντ.

Η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία ήταν φέτος οι τιμώμενες χώρες, γεγονός που εξηγείται από τη βούληση του Γάλλου προέδρου να ενδυναμώσει τις στρατιωτικές σχέσεις στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού.

Δύο χρόνια από την τραγωδία στη Νίκαια

Οι σημερινοί εορτασμοί στο Παρίσι ξεκίνησαν με την επίδειξη 64 αεροπλάνων που σχεδίασαν το μπλε-άσπρο και κόκκινο χρώμα της γαλλικής σημαίας στον ουρανό, ενώ τρεις τραυματίες πολέμου -ένας αεροπόρος, ένας ναυτικός και ένας στρατιώτης- συμμετείχαν για πρώτη φορά ως προσκεκλημένοι. Ο εξαιρετικά δημοφιλής αστροναύτης Τομά Πεσκιέ είχε το προνόμιο να πετάξει πάνω από το πλήθος με ένα Ραφάλ. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν και 30 ελικόπτερα. Στο έδαφος παρήλασαν 4.300 στρατιώτες, 220 οχήματα, 250 άλογα.

Η σημερινή μέρα είναι η δεύτερη επέτειος της τραγωδίας της Νίκαιας στην παραλιακή λεωφόρο της γαλλικής πόλης από αυτοκίνητο που παρέσυρε στον θάνατο 86 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες. 86 προβολείς θα φωταγωγήσουν τη Νίκαια αργά το απόγευμα στο πλαίσιο τελετής μνήμης παρουσία του Γάλλου πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα