Γαλλία: Δικάστηκε επειδή βοήθησε 4χρονη πρόσφυγα

Ο Βρετανός Ρομπ Λόουρι, που έκρυψε μία τετράχρονη Αφγανή στο φορτηγό του στο Καλαί για να την βγάλει από τη “ζούγκλα του Καλαί”, δικάζεται σήμερα από δικαστήριο της Μπουλόν-σιρ-Μερ για μεταφορά ατόμου χωρίς επίσημα έγγραφα στο γαλλικό έδαφος.A-brand-new-refugee-camp

Ο ίδιος δήλωσε μετά τη σύλληψή του στις 25 Οκτωβρίου ότι “απλώς δεν μπορούσε να την αφήσει εκεί”.

Ο Ρομπ Λόουρι, 49 ετών, είχε εξηγήσει τότε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι είχε επίγνωση ότι “έκανε κάτι παράνομο”. “Αλλά δεν θεωρώ ότι έκανα κάτι παράνομο από ηθικής απόψεως”, είχε δηλώσει ο διευθυντής εταιρείας καθαρισμού.

Ο πρώην στρατιωτικός κατηγορείται ότι προσπάθησε στα τέλη του Οκτωβρίου, έπειτα από αίτημα του πατέρα της, να περάσει τη μικρή Αφγανή στη Βρετανία, όπου ζουν συγγενείς της, στην πόλη του Λιντς, “πέντε μίλια από το σπίτι μου”.

Ο πατέρας τεσσάρων παιδιών συνελήφθη από τη γαλλική αστυνομία και διώκεται για συνδρομή για παράνομη διαμονή. Απειλείται με ποινή φυλάκισης πέντε ετών και πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ. Δημόσια έκκληση υπέρ του Ρομπ Λόουρι έχει συγκεντρώσει περί τις 120.000 υπογραφές στη Γαλλία και τη Βρετανία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

“Δεν θα αποφύγω τις ευθύνες μου ενώπιον της δικαιοσύνης. Δεν το έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου. Δεν έχω καταδικαστεί ποτέ”, είπε ο Ρομπ Λόουρι.

“Συγκλονισμένος” από τη φωτογραφία του Αϊλάν Κούρντι, του μικρού αγοριού από τη Συρία που βρέθηκε πνιγμένο σε παραλία της Τουρκίας, αποφάσισε να κάνει κάτι για τους πρόσφυγες. Αρχισε λοιπόν να πηγαινοέρχεται στο Καλαί μεταφέροντας ρούχα, τρόφιμα και υλικά για την κατασκευή πρόχειρων καταλυμάτων. Εκεί συνάντησε την Μπαχάρ Αχμάντι, το κοριτσάκι από το Αφγανιστάν και τον πατέρα του Ρεζά Αχμάντι.

“Προσπαθούσα να μοντάρω την πρώτη παράγκα, όταν εμφανίσθηκε ξαφνικά. Αρχισε να με βοηθάει. Δεν ήταν παρά τεσσάρων ετών, αλλά προσπαθούσε να μεταφέρει σανίδες και να καρφώσει καρφιά, με ακολουθούσε παντού”, διηγήθηκε ο Ρομπ Λόουρι, που μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο.

Σύντομα, ο πατέρας του κοριτσιού έρχεται για να του ζητήσει να μεταφέρει την κόρη του στο Λιντς. “Το βράδυ που τελικά δέχτηκα, καθόμασταν γύρω από μία φωτιά στον καταυλισμό. Η Μπρου καθόταν στα γόνατά μου και τελικά αποκοιμήθηκε γαλήνια. Εκείνη τη στιγμή είπα ‘δεν μπορώ να την αφήσω εδώ!’ .

Αυτό το κοριτσάκι έχει ένα ζεστό κρεβάτι να το περιμένει πέντε μίλια από το σπίτι μου. Απλώς δεν μου φαινόταν δίκαιο να την αφήσω εκεί, μέσα στη σκηνή, μέσα στη ζούγκλα”.

Εκρυψε το παιδί σε έναν αποθηκευτικό χώρο του φορτηγού του για να το περάσει από τα σύνορα. “Είχα ήδη περάσει τον γαλλικό και το βρετανικό τελωνειακό έλεγχο, όταν τα εκπαιδευμένα σκυλιά μύρισαν κάτι στο φορτηγό μου”. Τελικά τα σκυλιά είχαν εντοπίσει δύο ενήλικες Ερυθραίους, που είχαν κρυφτεί στο πίσω μέρος του οχήματος εν αγνοία του Ρομπ Λόουρι.

Κατά την επιστροφή στο γαλλικό έδαφος, η γαλλική αστυνομία του βάζει χειροπέδες και περνά σε κατάσταση σοκ τρεις ημέρες σε κέντρο κράτησης. Απελευθερώθηκε με εγγύηση και δικάζεται σήμερα στη Μπουλόν-σιρ-Μερ. Η μικρή Αφγανή οδηγήθηκε πίσω στον πατέρα της, στη ζούγκλα του Καλαί, όπου και ζει μέχρι σήμερα

Η συνήγορός του θα υποστηρίξει στο δικαστήριο ότι δεν υπήρξε χρηματική συναλλαγή ανάμεσα στην αφγανική οικογένεια και τον Ρομπ Λόουρι και ότι στόχος του ήταν η διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας του παιδιού.

“Ναι, ο Ρομπ δεν τήρησε τον νόμο, αλλά δεν του αξίζει να πάει στη φυλακή διότι έδειξε ανθρωπιά”, αναφέρεται στο κείμενο της γαλλικής έκκλησης.
Το δικαστήριο όμως τον απάλλαξε από την κατηγορία και τον καταδίκασε με καταβολή προστίμου ύψους 1.000 ευρώ με τριετή αναστολή για παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Έκρινε δηλαδή ότι έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού καθώς το μετέφερε σε  κρυψώνα στο φορτηγό του και όχι στο κάθισμα, όπου θα μπορούσε να φοράει ζώνη ασφαλείας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα