Γαλλία- Γερμανία ετοιμάζουν νέα Ευρωζώνη και «ευρωπαϊκό ΔΝΤ»

Οι εξελίξεις στην ΕΕ έχουν δρομολογηθεί, οι γερμανικές εκλογές θα είναι μόνο το χρονικό ορόσημο για να ξεκινήσουν «τρέχουν». Η εκλογή του Μακρόν στη Γαλλία, η αναμενόμενη ανανέωση της θητείας της Μέρκελ στην καγκελαρία και το Brexit, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για να προχωρήσουν σημαντικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης.

Μόλις συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο – με Σόιμπλε ή χωρίς αυτόν – θ’ αρχίσουν οι συζητήσεις για το ευρώ και τη μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης, όπου η ΕΚΤ και η Bundesbank θα έχουν βαρύνοντα λόγο.

Παράλληλα, θα ξεκινήσουν τα παρασκηνιακά “παζάρια” για την κατανομή θέσεων ισχύος στην ΕΕ. Γαλλία, Γερμανία – και δευτερευόντως Ιταλία και Ισπανία θα χρειασθεί να συμφωνήσουν ποιός θα διαδεχθεί τον Ντράγκι στην ΕΚΤ, ποίος θα τεθεί επικεφαλής του Eurogroup μετά την αποχώρηση του Ντάισελμπλουμ και ποιος θα υποστηριχθεί για να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν.

«Στο τέλος αυτού του μαραθωνίου», γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, «ενδέχεται να υπάρχει μια άλλη Ευρώπη. Η πηγή της βρίσκεται στην εκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν ως προέδρου της Γαλλίας, ο οποίος επιδιώκει μιά αναδόμηση της ευρωζώνης, με δικό της προϋπολογισμό, δικό της υπουργό Οικονομικών και δικό της κοινοβούλιο».

Κατά την Die Zeit, «η καγκελαρία στο Βερολίνο ξέρει πολύ καλά ότι ο Μακρόν δεν θα αρκεστεί σ’ αυτές τις αόριστες  εξαγγελίες. Θα κινηθεί μετά τις γερμανικές εκλογές».

«Ταμείο κακοκαιρίας»

Γι’ αυτό συνεστήθη ήδη μια μικτή επιτροπή που θα διερευνήσει διάφορες συμβιβαστικές λύσεις. Από γερμανική σκοπιά στο κέντρο της συζήτησης βρίσκεται η μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ το χαρακτηρίζει «ταμείο κακοκαιρίας»: Τις (οικονομικά και δημοσιονομικά) καλές εποχές θα συγκεντρώνει εισφορές/πόρους από τα κράτη-μέλη. Κι όταν έρθει η κρίση, θα κράτη θα μπορούν να αντλήσουν από αυτό χρηματοδότηση.

Μετά τις γερμανικές εκλογές θα υπάρξουν οι πρώτες ενδείξεις ως προς το πού μπορούν να συναντηθούν Βερολίνο και Παρίσι καθ’ οδόν προς μια νέα ευρωζώνη. Το βέβαιο είναι ότι ο Μακρόν δεν ενδιαφέρεται για ένα τεχνοκρατικό λίφτινγκ, αλλά για ουσιαστική μεταρρύθμισή της.

  • Με πληροφορίες από την Deutsche Welle
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα