Γαλλία: Απέρριψε το αίτημα έκδοσης στη Σερβία του πρώην Κοσοβάρου πρωθυπουργού

Απέρριψε σήμερα το γαλλικό εφετείο το αίτημα έκδοσης στη Σερβία του πρώην πρωθυπουργού του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος υπήρξε διοικητής του αυτοαποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) στη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο, την περίοδο 1998-99. To δικαστήριο διέταξε την άμεση αποφυλάκισή του.

Οι αρχές συνέλαβαν τον Χαραντινάι στις 4 Ιανουαρίου κατά την άφιξή του στη Γαλλία βάσει σερβικού εντάλματος.

Η Σερβία θεωρεί τον Χαραντινάι εγκληματία πολέμου για το ρόλο του στην εξέγερση ανταρτών στην πρώην επαρχία της, το Κόσοβο, η οποία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της με τη βοήθεια της Δύσης το 2008.

Η σύλληψή του προκάλεσε περαιτέρω ένταση στις διπλωματικές σχέσεις Σερβίας-Κοσόβου.

Ο Χαραντινάι υπηρέτησε πρωθυπουργός του Κοσόβου μεταξύ του 2004 και του 2005, ενώ η περιοχή ήταν υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, προτού δικαστεί και αθωωθεί δύο φορές για εγκλήματα πολέμου από δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη.

Τον Ιούνιο του 2015 ο Χαραντινάι είχε συλληφθεί από την σλοβενική αστυνομία, αλλά απελευθερώθηκε δύο μέρες αργότερα υπό διπλωματική πίεση.

Το Κόσοβο και η Γαλλία διατηρούν καλές διπλωματικές σχέσεις και το Παρίσι παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα