Γαλλία:Πολύ υψηλή η συμμετοχή στις προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων

625_7d1404a0-dc1c-c11e-0791-9a9df6db08c0Σε πολύ υψηλά επίπεδα φτάνει η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις σημερινές προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καθώς στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) είχαν ψηφίσει 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ανακοίνωσε ο Τιερί Σολέρ, ο άνθρωπος που οργάνωσε τη διαδικασία.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το 70% των 10.228 εκλογικών τμημάτων που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς είπε ότι περίπου την ίδια ώρα παρατήρησε μεγάλες ουρές σε εκλογικά τμήματα στο Παρίσι. Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 19.00 (20.00 ώρα Ελλάδας).

Στις προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού κόμματος το 2012 συμμετείχαν 2,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Επτά προσωπικότητες μάχονται για το χρίσμα, με τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τους πρώην πρωθυπουργούς Αλέν Ζιπέ και Φρανσουά Φιγιόν να είναι οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι.

Η λίστα των υποψηφίων συμπληρώνεται από τους πρώην υπουργούς Ζαν-Φρανσουά Κοπέ και Μπρινό λε Μερ, έναν εκπρόσωπος της υπερσυντηρητικής δεξιάς, τον Ζαν-Φρεντερίκ Πουασόν και την Ναταλί Κοσιουσκό- Μοριζέ, τη μόνη γυναίκα.

Οι δύο υποψήφιοι που θα κερδίσουν τις περισσότερες ψήφους κατά τον σημερινό πρώτο γύρο των προκριματικών θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο στις 27 Νοεμβρίου. Ο νικητής έχει πιθανότητες να κερδίσει στις προεδρικές εκλογές του 2017 απέναντι στην υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Καταβάλλοντας δύο ευρώ, οποιοσδήποτε Γάλλος πολίτης που μπορεί να ψηφίσει έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στις προκριματικές αυτές εκλογές με την προϋπόθεση ότι θα υπογράψει μια διακήρυξη που θα τον δεσμεύει να συμμερίζεται «τις δημοκρατικές αρχές της δεξιάς και του κέντρου».

Υπάρχουν περίπου 44,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Γαλλία, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία INSEE. Στις προκριματικές των Σοσιαλιστών το 2012, είχαν ψηφίσει ψήφισαν 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα