Γαλλία:Κινητοποίηση για να αποτραπεί άνοδος της άκρας δεξιάς στις περιφερειακές εκλογές

320_182_69464

Αντίστροφη μέτρηση για τις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία με το κόμμα της Λεπέν να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η δεξιά αντιπολίτευση ρίχνουν τις τελευταίες τους δυνάμεις στη μάχη για να κινητοποιήσουν το εκλογικό σώμα και να αποτρέψουν την άνοδο του Εθνικού Μετώπου (FN) σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Σε μια σπάνια τοποθέτηση πριν από εκλογές, ο διευθυντής της εφημερίδας Le Monde, Ζερόμ Φενογκλιό, χαρακτήρισε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν «απάτη που συνιστά σοβαρή απειλή για τη χώρα» .

Νέα δημοσκόπηση επιβεβαίωσε ότι το Εθνικό Μέτωπο εξακολουθεί να παραμένει πρώτο στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο της Κυριακής.
Το FN λαμβάνει 29,5% σε εθνικό επίπεδο και προηγείται των Ρεπουμπλικάνων του Νικολά Σαρκοζί και των κεντρώων συμμάχων του, οι οποίοι συγκεντρώνουν 28,5%. Το κόμμα του Φρανσουά Ολάντ είναι τρίτο με 23%.

«Τρεις εβδομάδες μετά τις επιθέσεις, με τη χώρα να είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι εκλογές της Κυριακής λαμβάνουν μια απροσδόκητη ιστορική διάσταση» γράφει η Le Parisien.

Το Εθνικό Μέτωπο φιλοδοξεί να προκαλέσει ένα πρωτοφανές πολιτικό σοκ στις περιφερειακές εκλογές, τις τελευταίες που διεξάγονται στη Γαλλία πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν σημείωσε ήδη άνοδο τους τελευταίους μήνες, αλλά το τραύμα των τζιχαντιστικών επιθέσεων στο Παρίσι, που στοίχισαν τη ζωή 130 ανθρώπων στις 13 Νοεμβρίου, φαίνεται ότι το ενίσχυσε.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις το τοποθετούν στην πρώτη θέση σε 4-6 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Η νίκη του στο δεύτερο γύρο στις 13 Δεκεμβρίου προβλέπεται σε τουλάχιστον δύο περιφέρειες, κάτι πρωτοφανές για τη Γαλλία.

Η Λεπέν είναι το μεγάλο φαβορί στο βορρά (Νορ-Πα-ντε-Καλαί) όπου είναι υποψήφια. Η ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, έχει το προβάδισμα στο νότο, στην περιφέρεια Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση του PS στο δεύτερο γύρο και των Ρεπουμπλικανών στις περιοχές που ενδέχεται να στραφούν προς την άκρα δεξιά.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε έτοιμος να «κάνει τα πάντα» για να ηττηθεί το FN, αλλά στη δεξιά, ο Νικολά Σαρκοζί απέρριψε την εκδοχή ενός «ρεπουμπλικανικού μετώπου».

Η κινητοποίηση κατά της ακροδεξιάς υπερβαίνει το πολιτικό πλαίσιο: μετά την εργοδοσία στις αρχές της εβδομάδας, δύο από τα μεγαλύτερα γαλλικά συνδικάτα, το CGT και το CFDT κάλεσαν τους πολίτες να μην «αυτοπυροβοληθούν στα πόδια» με μια ψήφο στο FN που χαρακτηρίζουν «αδιέξοδη».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα