Γαλλία:Διαδηλώσεις κατά των έκτακτων μέτρων και του νόμου για τη στέρηση της υπηκοότητας

francepolit-thumb-large

Χιλιάδες βγήκαν στο δρόμο σε Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις με συνθήματα εναντίον της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου αλλά και της πρόθεσης της κυβέρνησης για αφαίρεση της γαλλικής υπηκοότητας σε περίπτωση καταδίκης για τρομοκρατία.

Οι διαδηλωτές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα διάφορων μη κυβερνητικών οργανώσεων, μεταξύ αυτών της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και πολλών συνδικάτων, ζητούν την άμεση άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, που τέθηκε σε ισχύ μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι όπου σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι και την απόσυρση του σχεδίου στέρησης της ιθαγένειας για πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες.

Τα μέτρα, αναφέρουν οι ΜΚΟ που διοργάνωσαν τη συγκέντρωση, «πλήττουν και υπονομεύουν τις ελευθερίες μας στο όνομα μιας υποθετικής ασφάλειας».

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά και το ζήτημα της στέρησης της υπηκοότητας για όσους κατόχους διπλής υπηκοότητας καταδικάζονται για τρομοκρατία ήταν το φόντο της παραίτησης της Κριστιάν Τομπιρά από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στις κινητοποιήσεις στο Παρίσι, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ έως το Παλέ Ρουαγιάλ. Μεταξύ αυτών η Κρις, μία γυναίκα που έθεσε το εξής ερώτημα: «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, έως πότε; Το τέλος του Ντάες; Σε 10 χρόνια; Ποτέ; Πρέπει να μπει ένα όριο, κυρίως γιατί το νομικό μας οπλοστάσιο είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό επαρκές».

Μια άλλη διαδηλώτρια, η Καμίλ, επισήμανε από την πλευρά της ότι το νομοσχέδιο που προβλέπει τη στέρησης της υπηκοότητας των καταδικασθέντων για τρομοκρατικές ενέργειες είναι ένα «ρατσιστικό μέτρο που καθιστά σαφές ότι ορισμένοι είναι περισσότεροι Γάλλοι σε σύγκριση με άλλους».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα