Γάλλος ΥΠΕΣ: Ζητά από την ΕΕ αυστηρότερους ελέγχους στα συριακά διαβατήρια

81b79194-040c-4388-9043-75d91d8500d5

Η Γαλλία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να βελτιώσει την ανίχνευση των πλαστών συριακών διαβατηρίων που χρησιμοποιούνται από άτομα τα οποία προσπαθούν να μπουν στην Ευρώπη, καθώς δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι είχαν τέτοια διαβατήρια πάνω τους.

Σε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ ζήτησε από την Ε.Ε. να εντείνει τα μέτρα ασφαλείας με την βελτίωση της ποιότητας των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων στα εξωτερικά σύνορα, συγκεκριμένα την Ελλάδα και την Ιταλία.

Στην επιστολή του, σύμφωνα με το Ρόιτερς, ο υπουργός ανέφερε ότι κυκλοφορούν διαβατήρια με κενά αντί για ατομικά στοιχεία τα οποία έχουν κλαπεί από διοικητικές υπηρεσίες σε τόπους υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, και όταν προστεθούν τα στοιχεία είναι δύσκολο να αναγνωριστούν ως πλαστά. “Οι έλεγχοι σε ταξιδιωτικά έγγραφα που παρουσιάζουν οι πρόσφυγες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ανησυχητικό θέμα”, σημείωσε.

Δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας που ανατινάχτηκαν έξω από το Stade de France, όπου διεξαγόταν ποδοσφαιρικός αγώνας, την ημέρα των επιθέσεων στο Παρίσι που κόστισαν τη ζωή σε 130 άτομα, είχαν μαζί τους πλαστά συριακά διαβατήρια που είχαν επιδείξει στην Ελλάδα όταν έμπαιναν στην Ε.Ε. στις 3 Οκτωβρίου, είπε ο Καζνέβ.

Οι επιθέσεις “δυστυχώς έδειξαν ότι μερικοί τρομοκράτες σκοπεύουν να μπουν στις χώρες μας και να διαπράξουν εγκληματικές πράξεις με την συμμετοχή τους στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές”, πρόσθεσε.

Πηγή στο γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προτάσεις Καζνέβ θα συζητηθούν από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ε.Ε. τον Ιανουάριο.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα