Γάλλος τζιχαντιστής πιθανόν σκοτώθηκε σε επιδρομή στη Μοσούλη

Ο Ρασίντ Κασίμ, ένας τζιχαντιστής που έχει τη γαλλική ιθαγένεια και θεωρείται ο εμπνευστής πολλών επιθέσεων στη Γαλλία, πιθανόν σκοτώθηκε σε επιδρομή στη Μοσούλη του διεθνούς συνασπισμού ο οποίος δρα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όπως μετέδωσαν χθες Παρασκευή πολλά γαλλικά ΜΜΕ.

Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, η γενική διεύθυνση εξωτερικής ασφάλειας (DGSE, η γαλλική υπηρεσία κατασκοπείας), δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσε πως πράγματι ο Ρασίντ Κασίμ ήταν ο στόχος μιας αεροπορικής επιδρομής στο έδαφος του Ιράκ.

Οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών έλαβαν νωρίτερα την πληροφορία ότι ο Κασίμ σκοτώθηκε στον αεροπορικό βομβαρδισμό στη Μοσούλη, προπύργιο του Ι.Κ., και προσπαθούν να την επαληθεύσουν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη σε αυτές. Μια δεύτερη πηγή έκανε λόγο για μια διαδικασία «επαλήθευσης σε εξέλιξη». Μια τρίτη πηγή επισήμανε ότι «δεν μπορεί κανένας να εγγυηθεί κατά 100%» τον θάνατο του Κασίμ, «αλλά είναι πιθανό» να σκοτώθηκε.

Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί «αξιολογούν αυτή τη στιγμή τα αποτελέσματα του πλήγματος και θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες όταν αυτές είναι διαθέσιμες».

Η εξουδετέρωση του Ρασίντ Κασίμ, ενός από τους γάλλους τζιχαντιστές με τη μεγαλύτερη επιρροή στα εδάφη που κατέχει το Ι.Κ. στο Ιράκ και στη Συρία, έχει μετατραπεί σε προτεραιότητα των υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο άνδρας, περίπου τριάντα ετών, από την κεντρική Γαλλία, έχει κατευθύνει εξ αποστάσεως -από τη Συρία- πολλές από τις επιθέσεις που έχουν διαπραχθεί στη Γαλλία και καλεί μέσω Διαδικτύου ομοϊδεάτες του να προβούν σε νέες. Κατά μια πηγή προσκείμενη στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν ο «εμπνευστής» του Λαροσί Αμπαλά, ο οποίος δολοφόνησε έναν αστυνομικό και τη σύντροφό του την 13η Ιουνίου σε ένα προάστιο του Παρισιού, ενώ «έδωσε απευθείας εντολές» στους δολοφόνους ενός ιερέα μέσα στην εκκλησία Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ της Ρουέν την 26η Ιουλίου, τους Αντέλ Κερμίς και Αμπντέλ Μαλίκ Πετιζάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα