Βrexit: Aβέβαιη ακόμα και η σύνοδος κορυφής του Νοεμβρίου

Οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύονται δυσκολότερες από το αναμενόμενο και μια σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα θα αποφασίσει εάν υπάρχει επαρκής πρόοδος για μία ακόμα σύνοδο κορυφής για το Brexit τον επόμενο μήνα, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι 27 χώρες που θα παραμείνουν στην Ένωση μετά την αποχώρηση της Βρετανίας στα τέλη του Μαρτίου 2019 επιμένουν ότι το οικονομικό κομμάτι στο σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για τις σχέσεις με την ΕΕ μετά το διαζύγιο δεν θα αποδώσει, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Τερέζα Μέι θα ενημερώσει τους «27» για τις συνομιλίες του Brexit λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Οι ηγέτες των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών της ΕΕ θα ακούσουν τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να παρουσιάζει την άποψή της για τις συνομιλίες του Brexit προτού οι ίδιοι συζητήσουν μεταξύ τους πώς να προχωρήσουν κατά τη διάρκεια του δείπνο της συνόδου κορυφής αύριο το βράδυ, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Παράλληλα, θα ενημερωθούν από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της EU για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ καθώς και από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα τους μιλήσει για τις προετοιμασίες για την περίπτωση να μην υπάρξει συνθήκη για το Brexit πριν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο. (αναλυτικά)

Βερολίνο: «Η Γερμανία είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια»

Η Γερμανία είναι καλά προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια του Brexit, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η γρήγορη επίτευξη μιας συμφωνίας είναι το καλύτερο για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την επικείμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι η λύση που προτείνεται ως ‘δικλείδα ασφαλείας’, το λεγόμενο “backstop”, για τα ιρλανδικά σύνορα στη συμφωνία εξόδου χρειάζεται να είναι νομικά ακλόνητη.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει η αίσθηση στη γερμανική κυβέρνηση ότι χρειάζεται να προετοιμαστούμε με ταχύτερους ρυθμούς», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Γνωρίζουμε όλοι ότι είναι προς το συμφέρον των πολιτών και των επιχειρήσεων να ολοκληρωθεί η συμφωνία εξόδου το ταχύτερο δυνατόν».

Ο αξιωματούχος απέκλεισε μια συμφωνία για το Brexit χωρίς μια λύση για τα ιρλανδικά σύνορα, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα εργαστεί με τη Γαλλία για να διασφαλίσει ότι υπάρχει συναίνεση μεταξύ των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Η διατήρηση της συναίνεσης μεταξύ των 27 της ΕΕ είναι επίσης και προς το συμφέρον της Βρετανίας, καθώς η διάσπαση θα δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα