Βloomberg: Ο Βίζερ δεν εγκατέλειψε ποτέ την προσπάθεια για την Ελλάδα

Τέλος εποχής για «την παλαιά φρουρά» σηματοδοτεί η αποχώρηση του Τόμας Βίζερ από την ηγεσία του Euro Working Group, του ανθρώπου που φέρεται πως «δεν εγκατέλειψε ποτέ την προσπάθεια για το ελληνικό ζήτημα».

Όπως τονίζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, καθώς ο Βίζερ ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τη θέση του επικεφαλής του Εuro Working Group, τα μαθήματα που αντλήθηκαν κατά τους ταραχώδεις καιρούς της θητείας του αποτελούν πλέον χρήσιμα εργαλεία στη συζήτηση για την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης.

Η αποχώρηση του Bίζερ, συνεχίζει το πρακτορείο, σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για την «παλαιά φρουρά», αφού οι προσπάθειες έχουν πλέον στραφεί από τη διαχείριση του χάους στην αποτροπή του. Τον διαδέχεται ο Ολλανδός Χανς Βίλμπριφ.

Ελάχιστοι εκτός των θεσμών της ΕΕ γνωρίζουν τον πανέξυπνο Βίζερ, αλλά είναι ο άνθρωπος που έζησε την άνοδο της Ευρωζώνης, τη μεταμόρφωσή της και την παρ’ ολίγον διάλυσή της, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Η μυστικότητα ήταν χαρακτηριστική του Βίζερ που, ενώ ποτέ δεν βρισκόταν στο προσκήνιο, ήταν πάντα στο επίκεντρο αμέτρητων κρίσιμων προσπαθειών που εξασφάλισαν την επιβίωση του ευρώ και η Ελλάδα είναι η χαρακτηριστικότερη περίπτωση. Όποτε η χώρα και οι πιστωτές της δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν, ήταν ένας από τους ελάχιστους που αναλάμβαναν να τετραγωνίσουν τον κύκλο, ακόμη και όταν όλοι είχαν εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Όταν η συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούλιο του 2015 έληξε πρόωρα επειδή η ατμόσφαιρα είχε γίνει εξαιρετικά τοξική, ο Βίζερ, μαζί με τον Ντάισελμπλουμ ξενύχτησαν και προς έκπληξη όλων πέτυχαν έναν αποδεκτό συμβιβασμό, μια εκδοχή του οποίου κατέληξε στην συμφωνία που τράβηξε την Ελλάδα από το χείλος της αβύσσου, καταλήγει το εν λόγω δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα