Βloomberg: Η ΕΕ θέτει αυστηρότερους κανόνες για τις ξένες επενδύσεις από την Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε στους πρώτους κανόνες διαμόρφωσης μπλοκ για να εμποδίσει τις ξένες επενδύσεις να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια, καθώς οι κινεζικές εξαγορές ενθαρρύνουν την πολιτική ανησυχία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το bloomberg

Οι διαπραγματευτές που εκπροσωπούν τις κυβερνήσεις της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορούν να συμφωνήσουν σε σχέδιο νομοθεσίας για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων στις 20 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον Franck Proust, γαλλικό μέλος της συνέλευσης των 28 εθνών.

Και οι δύο πλευρές έχουν διευθετήσει το 95% του νομοσχεδίου και ο στόχος κατά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές στο υπόλοιπο μέρος, το οποίο περιλαμβάνει το πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα του βαθμού στον οποίο τα μέλη της ΕΕ θα μπορούν να προωθήσουν τις ανησυχίες τους για τις ξένες επενδύσεις.

“Όλοι έχουν την κοινή βούληση να δουλέψουν προς την ίδια κατεύθυνση”, δήλωσε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στην έδρα του συνασπισμού στο Στρασβούργο της Γαλλίας ο Προυστ, ο αρχηγός διαπραγματευτή του κοινοβουλίου της ΕΕ.

Στον δυτικό κόσμο υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους εθνικής ασφάλειας που συνδέονται με ξένες επενδύσεις, ιδίως από την Κίνα.

Πέρυσι, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ μπλόκαρε έναν επενδυτή που είχε στήριξη από την Κίνα να αγοράσει την Lattice Semiconductor Corp,  ανησυχώντας για την εθνική ασφάλεια και η Γερμανία κινήθηκε για να προστατεύσει τις πρωτοπόρες τεχνολογίες της, όταν η προσφορά της κινεζικής εταιρείας Midea Group Co. για τη βιομηχανία ρομπότ Kuka AG προκάλεσε εθνική κατακραυγή. Νωρίτερα φέτος, η γερμανική κυβέρνηση σταμάτησε για πρώτη φορά μια κινεζική προσφορά, θέτωντας βέτο κατά της πιθανής αγοράς του κατασκευαστή μηχανών Leifeld Metal Spinning AG.

«Όλες οι άλλες δυνάμεις του κόσμου έχουν τα δικά τους συστήματα επενδύσεων-διαλογής. Μόνο η Ευρώπη δεν διαθέτει ένα τέτοιο εργαλείο.» ανέφερε ο Προυστ.

Η Κίνα προκαλεί συναγερμό της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ρυθμιστικό σκέλος της ΕΕ, πρότεινε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους έναν «μηχανισμό συνεργασίας» για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, μέσω ενός συνδυασμού συλλογής δεδομένων, ανταλλαγής πληροφοριών και πίεσης από ομότιμους.

Ο νόμος θα δημιουργήσει έναν μηχανισμό προειδοποίησης για τις μελλοντικές ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη και μια κεντρική βάση δεδομένων που θα προκύψει μετά την έναρξη ισχύος του συστήματος χωρίς να έχει τον τελικό λόγο στο να εγκρίνει συμφωνίες μακριά από μεμονωμένες κυβερνήσεις της ΕΕ. Παρόλο που παραχώρησαν εξουσία στις νομισματικές, ανταγωνιστικές και εμπορικές πολιτικές στην ΕΕ, τα κράτη μέλη εξακολουθούν να διαφυλάσσουν την κυριαρχία τους σε τομείς όπως οι επενδύσεις και η ασφάλεια.

Κυρίαρχος έλεγχος

Ο στόχος του προτεινόμενου ευρωπαϊκού πλαισίου ελέγχου των επενδύσεων, σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι να περιορίσει τις ξένες απειλές σε “κρίσιμες υποδομές”, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της ενέργειας, των μεταφορών, των επικοινωνιών, των δεδομένων, του διαστήματος και της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας, ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης.

Υποστηρίζοντας αυτές τις διατάξεις, οι διαπραγματευτές των κυβερνήσεων της ΕΕ και του Κοινοβουλίου συμφώνησαν να προστεθούν στο πεδίο εφαρμογής τομείς όπως το νερό, η υγεία, η άμυνα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η βιοτεχνολογία και η επισιτιστική ασφάλεια.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν πληροφορίες και να παρέχουν σχόλια σχετικά με μια ξένη επένδυση σε μια συγκεκριμένη χώρα μέλος. Επιπλέον, η Επιτροπή θα μπορούσε να ζητήσει πληροφορίες και να διατυπώσει γνώμη.

Το έθνος στο οποίο σχεδιάστηκε η επένδυση θα έπρεπε να «λάβει δεόντως υπόψη» οποιεσδήποτε παρατηρήσεις και απόψεις, καθώς και να λάβει «απόλυτα υπόψη» οποιαδήποτε άποψη της Επιτροπής σχετικά με μια ξένη επένδυση που θεωρείται ότι επηρεάζει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ή πρόγραμμα.

Σημείο συγκράτησης

Ένα βασικό σημείο διατήρησης είναι μια τροπολογία που εισήγαγε ο Προυστ να ενισχύσει αυτές τις διατάξεις. Επιθυμεί ουσιαστικά να αυξηθεί η κόκκινη σημαία όταν τουλάχιστον το ένα τρίτο των κυβερνήσεων της ΕΕ πιστεύει ότι μια ξένη επένδυση σε άλλη χώρα ενδέχεται να επηρεάσει την ασφάλειά τους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα