Β.Πούτιν: Οι πολιτικές διώξεις του παρελθόντος δεν δικαιολογούνται με τίποτα

Στο πλαίσιο των εγκαινίων του “Τείχους της Λύπης“, ενός μνημείου που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων των πολιτικών διώξεων σε διάφορες περιόδους της χώρας, ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε την πεποίθησή του πως οι πολιτικές διώξεις που υπήρξαν επί Σοβιετικής Ένωσης δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, αλλά ούτε και να ξεχαστούν.

ΣΥγκεκριμένα, όσον αφορά το παρελθόν των πολιτικών διώξεων, ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί πως οι πλέον εκτεταμένες διώξεις πραγματοποιήθηκαν την περίοδο του Στάλιν, είπε ότι κατά τις περιόδους εκείνες, με βάση τα ιστορικά γεγονότα, «στον καθένα μπορούσαν να προσάψουν χαλκευμένες και εντελώς παράλογες κατηγορίες, εκατομμύρια άνθρωποι χαρακτηρίζονταν εχθροί του λαού, εκτελέσθηκαν ή έμειναν ανάπηροι, έζησαν τα μαρτύρια των φυλακών ή των στρατοπέδων ή των εξοριών».

«Αυτό το φοβερό παρελθόν δεν μπορούμε να το διαγράψουμε από την εθνική μας μνήμη και πολύ περισσότερο δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να το δικαιολογήσουμε. Ούτε να πούμε ότι έγιναν για το λεγόμενο καλό του λαού» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Πούτιν, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «ομαδικοί τάφοι με θύματα των διώξεων υπάρχουν αρκετοί στη Ρωσία» που μπορεί να τους επισκεφθεί κανείς «για να καταλάβει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία διακαιολογία γι αυτά τα εγκλήματα».

Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο «οι πολιτικές διώξεις υπήρξαν τραγωδία για όλο τον λαό μας, για ολόκληρη την κοινωνία, ένα σκληρό πλήγμα για τον λαό μας, τις ρίζες του, την κουλτούρα του και την αυτογνωσία του». «Τις συνέπειες αυτού του πλήγματος τις νοιώθουμε μέχρι σήμερα, γι’ αυτό χρέος μας είναι να μην το ξεχάσουμε», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι «η ίδια η μνήμη, η σαφής και κατηγορηματική θέση σε σχέση με αυτά τα θλιβερά γεγονότα αποτελούν ισχυρό αναστολέα ώστε να μην επαναληφθούν και πάλι».

 

πηγή   ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα