Β. Ντομπρόβσκις: Πανευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων

Ως μία από τις προτεραιότητες της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσε ,την υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού σχεδίου για την αντιμετώπιση του φαινομένου των «κόκκινων» δανείων ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις, με δηλώσεις του πριν την έναρξη του ECOFIN.

Σύμφωνα με τον Λετονό αξιωματούχο, η συμφωνία για ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο θα αποτελέσει τεράστιο βήμα στην προσπάθεια αφενός να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που άφησε η χρηματοπιστωτική κρίση και αφετέρου να μην δημιουργηθούν ξανά μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Dombrovskis τόνισε ότι το πανευρωπαϊκό σχέδιο θα περιλαμβάνει την εφαρμογή των απαιτούμενων ρυθμιστικών ενεργειών, τις κατευθυντήριες γραμμές για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής αγοράς NPLs, καθώς και την δημιουργία των κατάλληλων πλαισίων εξυγίανσης.

Επιπρόσθετα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στην εκπόνηση σχεδίου για τη δημιουργία μίας κεντρικής εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων (AMC ή bad bank όπως έχει επικρατήσει) σε εθνικό επίπεδο, στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα «κόκκινα» δάνεια. Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί εδώ και αρκετό καιρό σημείο συζητήσεων αλλά και τριβής στις τάξεις της Ε.Ε., καθώς τα πρόσφατα παραδείγματα σε Ισπανία και Ιταλία, δείχνουν ότι χρειάζονται διαφορετικές πρακτικές σε χώρες με διαφορετικά προβλήματα.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι οι εθνικές εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους πανευρωπαϊκούς κανόνες για τη παροχή κρατικής στήριξης αλλά και τους κανόνες της τραπεζικής ενοποίησης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα