Β. Κορέα: Οι απαγορευμένες φωτογραφίες που θα έκαναν έξαλλο τον Κιμ!

Φωτογραφίες από την καθημερινότητα στη Βόρεια Κορέα που δεν θέλει να βλέπει κανείς έχει τραβήξει ο καταξιωμένος Γάλλος φωτογράφος Eric Lafforgue.

Ο Eric Lafforgue είναι ένας από τους πολύ τυχερούς ανθρώπους που είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πώς είναι η Βόρεια Κορέα. «Από το 2008, έξω ταξιδέχει έξι φορές στη Βόρεια Κορέα», λέει. «Χάρη σε ψηφιακές κάρτες μνήμης, κατάφερα να αποθηκεύσω φωτογραφίες που μου απαγορεύονταν να τραβήξω. Φωτογραφίες που μου είπαν να σβήσω«, συμπληρώνει.

Ο διάσημος Γάλλος φωτογράφος δεν ενδιαφέρονταν για τα προσεκτικά «ενορχηστρωμένα» τουριστικά πακέτα στην μυσηριώδη χώρα. Ήθελε να πάει ένα βήμα παραπέρα, να ρίξει μια… ματιά στην οικιακή πλευρά της χώρας. Και τους ανθρώπους που δεν ζουν κάτω από τον πλήρη έλεγχο του καθεστώτος.

«Μου συμπεριφέρονταν όπως σε οποιονδήποτε άλλο τουρίστα» δήλωσε στο boredpanda.com. «Δεν μου επέτρεπαν να φωτογραφίζω αστυνομικούς, στρατιώτες κλπ. Όμως με έναν φακό μεγέθυνσης των 300mm και μια θέση στο πίσω κάθισμα του λεωφορείου κατάφερα να τραβήξω πολλές«, τονίζει.

Μεταξύ των χιλιάδων φωτογραφιών που τράβηξε απεικονίζονται πολίτες και κυβερνητικοί παράγοντες στην καθημερινότητά τους. Όταν όμως επέστρεψε από το έκτο ταξίδι του στη Βόρεια Κορέα, το 2012, η βορειοκορεατική κυβέρνηση ανακάλυψε πως μοιράζονταν φωτογραφίες στο διαδίκτυο που είχε τραβήξει κρυφά.

Απαίτησαν να τις αποσύρει. «Αρνήθηκα αφού απεικονίζω όλες τις πτυχές της χώρας: Την καλή και την κακή. Όπως ακριβώς κάνω και με οποιαδήποτε άλλη χώρα επισκέπτομαι. Αρνήθηκα να κάνω εξαίρεση για την Βόρεια Κορέα και δεν τους άρεσε», υπογραμμίζει.

Σύντομα, το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν του απαγόρευσε να περάσει ξανά τα σύνορα και να επισκεφθεί τη χώρα. «Κατά την διάρκεια γευμάτων σε σπίτια στην εξοχή, μιλούσα με τους ντόπιους για ώρες. Μου είπαν τόσα πολλά για το πώς ζουν, τι ονειρεύονται. Το κυριότερο που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως οι βορειοκορεάτες είναι «ζεστοί» άνθρωποι. Γεμάτοι περιέργεια για τους επισκέπτες και εξαιρετικά γεναιόδωροι, παρόλο που οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν στην κατοχή τους σχεδόν τίποτα«, αποκαλύπτει ο φωτογράφος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα